EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кой купи част от Роснефт?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой купи част от Роснефт?

mail09:40 | 26.01.2017прегледи 1868 коментарикоментари 0


Ройтерс

Мина повече от месец, след като Русия обяви една от най-големите приватизация след 90-те години на миналия век. Тя продаде 19,5% от огромната петролна компания „Роснефт“, а все още не е възможно да се установят всички личности, които я купиха.

Акциите бяха продадени за 10,2 млрд. евро на сингапурско инвестиционно дружество, което „Роснефт“ твърди, че е 50/50 съвместно предприятие между Катар и швейцарската компания за търговия с петрол „Гленкор“.
Обявявайки сделката в предавана по телевизията среща с ръководителя на „Роснефт“ Игор Сечин на 7 декември, руският президент Владимир Путин я определи като знак на международно доверие в Русия, въпреки американските и европейските санкции срещу руски фирми, включително „Роснефт“.
„Това е най-голямата приватизационна сделка, най-голямата продажба и придобиване в глобалния сектор на петрола и газа през 2016 г.“, подчерта Путин.
„Гленкор“ е платил едва 300 млн. евро от активите по сделката, което е по-малко от 3% от покупната цена. Освен това публичните регистри показват, че собствениците на структурата включва компания на Каймановите острови, чиито собственици не могат да се проследят.
„Основният въпрос по отношение на тази транзакция, както винаги, продължава да звучи така: кой е истинският купувач на 19,5% от акциите на „Роснефт“?, заяви Сергей Алексашенко, бивш заместник-началник на Руската централна банка.
И докато италианската банка „Интеса Сан Поло“ е дала на сингапурското дружество 5,2 млрд. евро да финансира сделката, a Катар е вложил 2,5 млрд., източникът на средствата за около четвърт от покупката не е известен.

Матрьошки

Като повечето големи сделки, приватизацията на „Роснефт“ използва структурата на подставени компании, притежаващи подставени компании, често определяно за Русия като „матрьошка“.

Мистериозно финансиране

Ако идентичността на новите собственици на акциите на „Роснефт“ е загадка, то същото се отнася за източниците на средствата, с които са купени акциите. Макар че Катар публично не е потвърдил с колко е допринесъл за сделката или какъв е размерът на купената част, „Гленкор“ и „Роснефт“ съобщиха, че е платил 2,5 млрд. евро. Заедно с 300млн. от „Гленкор“ и около 5,2 млн. от „Интеса“, все пак липсват около 2,2 млр. евро.
„Гленкор“ отбелязаха, че допълнителните пари са дошли от неразкрити банки, включително руски банки, но не уточняват други подробности. Катарците и „Роснефт“ отказаха да коментират източника на мистериозните средства.
Целта на руската приватизационна програма е да привлече чуждестранни пари, които да запълнят дупките в бюджета, причинени от ниските цени на петрола и западните санкции. Поради тази причина Путин забрани руски държавни банки да участва в приватизационните сделки.
Но публичните регистри в Сингапур показват, че втората по големина руска държавна банка ВТБ е дала на сингапурското дружество QHG акции на стойност 10,2 млрд. евро, които те са платили на руската държава миналия месец, за могат да купят акциите.

Намиране на купувач

„Роснефт“ е една от най-големите в света петролни компании. Дори в най-добрите времена преди санкциите, придаващи допълнителен риск, би имало само няколко чуждестранни инвеститори с достатъчно дълбоки джобове да купят големи части от руската компания.
Русия и Катар са подкрепяли различни страни през годините във войната в Сирия, но тъй като те са двете най-големи износителки на природен газ, имат добра причина да си сътрудничат по енергийни въпроси и да забравят за някои от своите различия по отношение на политиката в Близкия Изток.
„Идеята е изглеждала привлекателна за Катар. На тях им харесва да инвестират в енергетиката. Те виждат потенциала в „Роснефт“. Те виждат потенциала в изграждането на отношения с Русия, чиято роля в политиките на Близкия Изток тепърва ще се увеличава“, заяви източник, запознат със сделката.

превод:Фокус


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg