EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китайската икономика се огъна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската икономика се огъна

mail06:31 | 05.03.2020прегледи 1024 коментарикоментари 0


През февруари 2020 година промишлената активност в частния сектор на Китай се сви рекордно, подчертавайки колосалните вреди, които нанася епидемията от коронавирус върху втората по сила световна икономика

Промишленият PMI индекс на Националното статистическо бюро на Китай се срина през февруари до 35,7 пункта от 50,0 пункта през януари, докато очакванията бяха за по-скромно понижение на индекса към 46,0 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса в историята на тази статистика и дори под неговите нива от времето на последната глобална финансова и икономическа криза.

Данните предполагат, че икономическият срив в резултат на вирусната епидемия вероятно ще се разпростре през цялото първо тримесечие на настоящата година, тъй като заразата с коронавирус накара китайските власти да предприемат решителни мерки за ограничаване на транспорта и да изискват строги мерки за обществено здраве, които парализираха икономическата активност в страната.

Подиндексът PMI, измерващ само промишленото производство, се срина през февруари до 27,8 пункта от 51,3 пункта месец по-рано, докато индексът на новите поръчки - до 29,3 пункта от 51,4 пункта в началото на годината. Индексът на работната заетост в промишления сектор падна до 31,8 пункта от 47,5 пункта през януари, тъй като голям част от китайците се намират под карантина и не могат да отидат на работа.

Непромишленият официален PMI индекс на китайската статистика, включващ сферата на услугите, пък се понижи през февруари до едва 29,3 пункта от 54,1 пункта през януари поради същите причини. Трябва да се има предвид, че секторът на услугите формира около 60% от брутния вътрешен продукт на Китай.

Индексът PMI в строителния сектор се срина до 26,6 от 59,7 пункта през януари.

Общият PMI индекс на цялата бизнес активност в Китай също удари рекордно дъно от 28,9 пункта от 53,0 пункта месец по-рано.

Аналогичното частно проучване на компаниите Caixin Insight Group и Markit също отчете силен спад на индекса на промишлената активност през февруари до 40,3 пункта от 51,1 пункта през януари, достигайки рекордно дъно откакто съществува това проучване от април 2004 година.БНР


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg