EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай дискриминира европейски компании

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай дискриминира европейски компании

mail10:12 | 29.06.2010прегледи 793 коментарикоментари 0


Европейските компании се опасяват от дискриминация в Китай и се чувстват ощетени от неспособността на китайските власти да прилагат бизнес регулацията по еднакъв начин за местните и чуждестранните компании, показва проучване на Европейската търговска камара в Китай, цитирано от световните агенции.
Според допитване сред 500 европейски компании, 36 процента са на мнение,  че китайската правителствена политика е станала по-несправедлива през последните две години. 40 процента очакват дискриминационните мерки срещу тях да се умножат, а едва 10 процента очакват подобрение на ситуацията.
Ако положението се влоши, тези компании няма да могат да изберат да останат "безусловно" в Китай, предупреди председателят на камарата, Жак дьо Боасезон.
Европейците се опасяват най-вече от дискриминационно прилагане на законите и регламентите, докато процедурите за регистрация, въпросите за правото на интелектуална собственост и несъответствията при прилагането на националните критерии продължават да са пречка за дейността им, показва проучването.
Почти 80 процента от анкетираните европейски компании са оптимистично настроени за перспективите за растеж в Китай спрямо 65 процента миналата година, но тази година едва 34 на сто очакват добри перспективи за печалби.
През март американските компании в Китай изразиха подобни опасения.   
Същевременно МВФ заяви, че китайският юан остава подценен въпреки последното увеличение на обменния курс, решено от  властите в Пекин, предаде Франс прес.
Разбира се, поскъпването на юана е действие в правилната посока и ние продължаваме да оказваме натиск за това, но има много други световни икономически неравновесия, които няма да се коригират просто с една промяна на обменния курс, заяви пред журналисти във Вашингтон управляващият директор на фонда Доминик Строс-Кан.
Китай обяви на 19 юни, че е решил да подкрепи по-голяма гъвкавост на националната си валута и да продължи реформата на обменния курс на юана.
Това решение бе приветствано от Съединените щати и МВФ, които отдавна настояваха за това.
Въпреки решението на китайските власти обаче механизмът за обменния курс на юана остава под ръководството на Пекин, както е от 2008 година и решението на централната банка да обвърже националната валута към долара.
След 19 юни китайската централна банка все пак повиши референтния курс на юана и вчера той достигна 5-годишен максимум от 6,7890 юана за един долар.
На срещата на Г-20 в Торонто в събота Китай отново заяви, че няма да отстъпи пред международния натиск да остави валутата си да поскъпва свободно.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg