EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КЗК:Няма картел, а ценови паралелизъм при горивата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КЗК:Няма картел, а ценови паралелизъм при горивата

mail12:58 | 31.03.2017прегледи 625 коментарикоментари 0


В търговията с горива няма картел, а ценови паралелизъм, който не се преследва от закона в Европейския съюз, каза пред журналисти днес Юлия Ненкова, председател на Комисията за зашита на конкуренцията.
Ненкова каза, че през октомври миналата година Комисията е излязла със становище, че има съмнения за наличие на картелно споразумение между шест компании, които продават горива на дребно и затова е проверила работата им. Според членовете на комисията има обмен на информация между тези компании, а не картел.
КЗК задължава "Лукойл България" ЕООД, "Еко България" ЕАД, "Шел България" ЕАД, "ОМВ България" ООД, "НИС Петрол" ЕООД и "Петрол" АД да приемат мерки за ограничаване на търговската информация под формата на вътрешни процедури.
КЗК иска забрана на контакти и обмен на информация с дружества-конкуренти и техните служители; забрана на контакти между служителите на собствените и конкурентните бензиностанции; забрана на обсъждане, получаване или предоставяне на търговска информация в рамките на работата в "Българска петролна и газова асоциация". КЗК иска дисциплинарно наказание - уволнение, за служителите, които не спазват изискването за конфиденциалност на търговската информация. От КЗК не уточниха как точно ще следят дали фирмите изпълняват тези изисквания.
Комисарите допълниха, че тече разследване на фирмата за търговия с горива на Веселин Марешки по сигнал на прокуратурата.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg