EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кафето у нас навлиза от Златоград

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кафето у нас навлиза от Златоград

mail07:40 | 02.07.2016прегледи 3313 коментарикоментари 0


Жители и гости на Златоград се потопиха в магическия аромат на кафето. Любителите на напитката се събраха в Стария град, за да видят как се прави типичното за Златоград кафе на пясък, да усетят аромата му, да се насладят на вкуса му. Най-голяма атракция за всички гости на града бе приготовлението на въртяно кафе.
Пътят на кафето по българските земи тръгва от Златоград, коментира Александър Митушев, управител на Етнографския комплекс и председател на местното хотелиерско сдружение. Според него родопският град е естествен домакин на такъв празник, тъй като кафето влиза първо в Златоград през 17-и век преди да достигне до българските земи на север. Домакините на тържествата се позовават на исторически данни, че Златоград е бил първата спирка на керваните с камили, пренасяли кафето от пристанището в Порто Лагос на север.Празникът с дъх на кафе проследява маршрута на пристрастяващата черна напитка от керваните до съвременните еспресо вариации.

На мегдана в Стария град бяха изнесени маси, на които предлагаха различни видове кафе. Сръчни майстори въртяха кафе, като демонстрираха самото приготовление на сместа, заравянето на джезвето с вече готовата отвара и завъртането на таблата с пълни чаши кафе.
Освен възстановката на приготвяне на кафе, бе показана цялата история на кафето в Златоград – камъка, в който кафето се е натрошавало и мелниците от различните периоди.
Певиците от Дамска фолклорна формация „Златен полъх”, приседнали на стратегическо място до къта за въртене на кафе, допринесоха за цялостното потопяване, на присъстващите, в автентичната атмосфера на града ни, отпреди век. За гостите на празника Общинска администрация Златоград, съвместно с Етнографски ареален комплекс, изработиха ръчно подаръчета - „доза” кафе, смесено по автентична златоградска рецепта.
Празникът на кафето за първи път се проведе тази година и е част от Културния календар на Община Златоград.

 

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg