EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Карлсберг инвестира 5 млн.лв. в биологичен реактор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Карлсберг инвестира 5 млн.лв. в биологичен реактор

mail06:35 | 13.05.2017прегледи 1029 коментарикоментари 0


Ива Стойкова

В деня на празника на Благоевград, в града бе открита иновативна пречиствателна станция към пивоварната на  "Пиринско". Инвестицията е 5 млн. лв. Такава технология в пречистването на отпадните води от производството се използва в съвременните европейски пивоварни.

Технически параметри: Иновацията е анаеробен биологичен реактор, известен като BIPAQ IC реактор за вътрешно пречистване на водите. Анаеробният реактор осигурява биологично третиране на 100% от отпадните води на завода и неговият капацитет е 1500 м3 вода дневно. Към момента пречиствателната станция използва само половината от капацитета.

Дългосрочната идея е при загряването на отпадната вода да се използва биогаз, който е продукт от процеса на пречистване, и така да се осигури независима система, която може да намали използването на  естествените природни ресурси, какъвто е природният газ. Заради промяна в законодателството пивоварната не може все още да използва произведения биогаз, който е акцизна стока, но предстои регистрация по закона за акцизите.

Три години са били необходими, преди пречиствателната станция да влезе в експлоатация. В момента текат предварителни проучвания за проектиране на подобно съоръжение на другата пивоварна на Карлсберг България в Шумен. Очаква се тя да бъде открита през 2019 г.

Сътрудничеството между местните власти и компанията е видно и от други проекти – нови указателни табели и знаци и подновени кътовете за отдих на територията на Национален Парк Пирин и Национален парк Рила. Успешната през 2016 г. инициатива „Реновирай градинката в квартала“ продължава и през тази с освежаване и подобряване на публичните градинки и междублоковите пространства в  Благоевград.

Бирен бранд №1 и най-бързо растяща компания

„Пиринско“ е българският бирен бранд №1 през изминалата една година. Само за първото тримесечие на 2017 година марката постигна 17,2% пазарен дял в обем от общия бирен пазар в страната – по данни на агенция A/S Nielsen. В същото време, „Карлсберг България“ е най-бързо развиващата се бирена компания у нас. Данните на агенцията показват, че компанията е единственият бирен производител с ръст на пазарния дял за първите три месеца на настоящата година, при свиващ се общ бирен пазар.

Любопитни факти

Интересен факт е историята на маята, използвана за направата на бирата. В Благоевград тя пристига от Carlsberg и се размножава на място.

През късната 1800г. ръководителят на лабораторията на Carlsberg, Емил Кристиан Хансен, става истински новатор в метода за размножаване на чисти дрожди. Откритието му с името "Saccharomyces Carlsbergensis" е революционно в пивоварната индустрия. Маята и до ден днешен носи името и на сорта дрожди. Ефектът на тези дрожди върху бирата се оказва толкова необикновен, че компанията решава да ги сподели със света, като ги предоставя безвъзмездно на другите същестуващи по това време пивоварни.

Хмелът за направата на бирата в благоевградската пивоварна също е внос, тъй като у нас се произвежда единствено във Велинград, но продукцията не е достатъчна за капацитета на приозводството.

Логично, стои въпросът защо след като големите пивоварни използват сходни технологии, а и донякъде суровини, бирата е различна. Един от отговорите е водата.

Иначе, фабриката за бутилиране и търговия с пиво в Благоевград е открита през 1967 г. Поради нарастващото потребление на пиво в югозападния район, се взима решение към фабриката да се изгради и пивоварен завод. Строежът на завода започва през 1968 година.

На 26.03.1971 г. се открива ДПЗ “Пиринско Пиво”, с капацитет на завода от 15 млн. литра пиво. С оглед на нарастващото търсене на пиво в Благоевградски, Кюстендилски и част от Пернишки окръг, на следващата година започва първото разширение на завода, което включва изграждането на ново ферментационно и депозитно отделение, ново филтърно и успокоително, ново бутилково отделение. Следват успешни години и множество награди. През 2002 г. “Карлсберг Брюърис” става собственик на мажоритарен пакет от акциите на дружество “Пиринско пиво” АД. По-рано през същата година компанията става собственик и на пивоварна “Шуменско пиво”. Обединението на двете дружества през септември 2004 година сформира „Карлсберг България“ АД

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145