EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Караджова да публикува документите за пистите в Банско

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Караджова да публикува документите за пистите в Банско

mail16:20 | 01.07.2011прегледи 561 коментарикоментари 0


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България” призовава министъра на околната среда и водите Нона Караджова да публикува на сайта на министерството всички разрешителни за строеж, издадени от община Банско, за ски зона Банско в Национален парк Пирин. В интервюта Нона Караджова твърди, че всички строежи в ски зона Банско са законни и имат всички разрешения за строеж, издадени от община Банско. От друга страна кметът на община Банско Краваров твърди, че разрешителните за строеж трябва да са издадени от екоминистерството. В това отношение е изискана проверка от ДНСК, но все още не е извършена.
Природозащитниците припомнят, че Национален парк Пирин е изключителна държавна собственост. МОСВ се разпорежда от името на държавата в тези територии и би трябвало да разполага ако не със самите разрешителните за строеж, то поне с номерата им.
Нона Караджова вече заяви, че „От друга страна, имаме договор, който е безкрайно противоречив по самата си същност и в който са записани 99 хектара и половина концесионна площ. От друга страна, в други клаузи на договора е записано, че се отдава на концесия цялата ски зона, която в нейните контури, съгласно териториално-устройствения план, е многократно по-голяма”.
Ако твърдението на Нона Караджова е вярно, договорът за концесия не отговаря на изискванията на чл. 65 ал.3 от Закона за концесиите за съдържанието на договорите за концесия. В този случай съгласно чл. 64 на Закона за концесиите се прилага Закона за задълженията и договорите. В неговия чл. 26 е посочено, че подобен договор е нищожен, поради това че липсва изисканата от закона форма.
Коалицията „За да остане природа в България” има и още въпроси към министър Караджова:
- Според министър Караджова концесионерът в Национален парк Пирин „Юлен” АД е извършил инвестиции за 65-70 милиона лева. Има ли МОСВ доказателство за това или просто повтаря твърдения на концесионера?
- Според министър Караджова ски курортът над Банско „е единствен у нас на световно ниво”. Природозащитниците настояват министър Караджова да публикува документите за оценка на качеството на българските ски курорти, въз основа на които базира своите твърдения.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg