EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Камерън: Ще послушаме британците за ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Камерън: Ще послушаме британците за ЕС

mail11:05 | 11.01.2016прегледи 767 коментарикоментари 0


Ако британците гласуват за напускане на ЕС на референдума за членство в края на 2017 г., правителството ще трябва да намери начин да го извърши, заяви премиерът Дейвид Камерън, цитиран от Ройтерс и ТАСС.
Публикувано в четвъртък проучване на общественото мнение показа, че повечето от британците, които вече са решили как ще гласуват, ще подкрепят излизане от ЕС.
Премиерът Камерън подчерта, че не смята, че напускането на ЕС би било правилното решение, ако успее да постигне планираните реформи в отношенията с блока. "Британската общественост ще вземе своето решение. Ние трябва да изпълним това решение, каквото и да е то", заяви той в предаване по Би Би Си. "Не мисля, че излизането от ЕС е правилният отговор", но ако британците решат това, правителството ще трябва да намери начин, добави премиерът.
Засега британското правителството не подготвя планове за случай на напускане на ЕС. Вместо това Лондон се съсредоточава върху плановете за предоговаряне на отношенията с ЕС и за организиране на референдума, заяви Камерън и изрази увереност, че може да се постигне споразумение по най-спорния въпрос от неговите предложения - плановете за ограничаване на социалните плащания за мигранти от ЕС. Британският премиер се надява на успех още на срещата на лидерите на ЕС следващия месец в Брюксел. Ако обаче през февруари не се постигне споразумение, референдумът може да се състои през септември или по-късно.
Ако обаче преговорите с ЕС не дадат резултат, Камерън не изключва никакви варианти за референдума през 2017 г., предаде Франс прес.
Самият премиер не обвързва политическата си съдба с референдума. "Ще остана премиер, даже ако след референдума Великобритания прекрати членството си в ЕС", подчерта Камерън и посочи, че собственото му бъдеще в политиката зависи не от референдума, а от провеждането му. Ако кариерата ми зависеше от изхода от референдума, това би могло да попречи на обективността на гласуването, заяви той.
В. "Сънди телеграф" обаче посочи, че на евроскептичните министри от британското правителство се препоръчва да не споменават в официални речи аргументи в полза на излизането на Великобритания от ЕС, предаде ТАСС.
В същото време министрите, които подкрепят европейското членство на страната, се подканват да излагат аргументите си. Според изданието десните консерватори са възмутени от това, което смятат за опит на премиера Камерън да контролира обществения дебат, като затвори устите на евроскептиците от собствената си партия. Подобно поведени може да доведе до нов бунт сред членовете на кабинета, предупреждава в. "Сънди телеграф". Освен това то ще подхрани и съмнения, че премиерът Камерън и първият министър Джордж Озбърн вече са решили да водят кампания за задържане на Великобритания в Европа и използват държавния апарат, за да повлияят на резултатите от референдума, отбелязва изданието.
Шестима министри от действащото британско правителство са заявявали пред в. "Сънди таймс", че ако на референдума победят евроскептиците, Камерън би трябвало да подаде оставка като поддръжник на оставането на Великобритания в ЕС. Вестникът вече съобщи, че при подобен сценарий половината от министрите на правителството ще подкрепят оставката на премиер, който е заложил политическия си авторитет./БТА


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165