EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как ще се промени паркът на НДК?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как ще се промени паркът на НДК?

mail06:50 | 28.11.2014прегледи 4337 коментарикоментари 0


Кметът на София Йорданка Фандъкова провери изпълнението на ремонта в парка на НДК. Паркът е над 160 дка и е построен преди близо 45 години, а от тогава са правени само частични ремонти, съобщи пресцентърът на Столична община. В момента се изпълнява първия етап от проекта „Парково пространство на Национален дворец на културата - възстановяване и обновяване”, финансиран по ОП „Регионално развитие” 2007- 2013.
Проектът е от малкото, в които финансирането на Столична община е много по-голямо от финансирането по Оперативната програма, каза кметът Йорданка Фандъкова. По думите й, въпреки това, „ние сме доволни, че близо 5 млн. лева е безвъзмездната финансова помощ, останалите успяхме да осигурим от бюджетана Столична община”. Проектът е за ремонт и възстановяване, посочи също кметът Фандъкова. Останалите елементи са ново осветление в парка и по околните булеварди, което означава цялостен интегриран проект. Очаквам до края на годината първият етап да бъде приключен. Заложили сме около 4 млн. от бюджета за следващата година, така че ремонтът да се завърши цялостно. През 2015г. е предвиден и ремонт на бул.”Витоша” от бул.”Патриарх Евтимий” до Южния парк, допълни също Фандъкова.
Дейностите по обновяване на парка предвиждат възстановяване на настилките. Ще бъдат засадени многогодишни и сезонни цветя, ще се подновят дървета и допълнят с нови, за да се изолира парка от уличния трафик. Ще се засадят нови над 15 000 храсти и над 1800 дървета. Предвижда се изграждане на нови живи плетове по границата на парка. Ще бъде изградена автоматизирана поливна система и ново парково осветление. Ще бъде изпълнено възстановяване и обновяване на ВиК мрежите, реконструкция на фонтан в подлеза на НДК, обновяване на каскадите. Възстановяване на каскадата в детския сектор. Предвижда се поставяне на две нови автоматизирани обществени тоалетни. Ще бъде изградено и цялостно видеонаблюдение.

Публикации в пресата

„Фонтанът пред НДК грейва в 4 цвята”, посочва в залгавие в . „Преса”. Големият фонтан пред НДК ще грейне в ефектна цветна феерия от бяло, зелено, червено и синьо в началото на идното лято. Тя обеща, че мащабната реконструкция на 160 декара парково пространство, която се извършва в момента от Столичната община за 13,5 млн. лв., ще приключи в края на май 2015 г. Още до Нова година ще бъдат готови четирите водни каскади пред НДК. Обновлението на градината ще продължи през пролетта. Старата и изпочупена настилка ще се подмени с нови 6 дка гранитни плочки, отделно ще се пренаредят 30 декара от тези, които са запазени. След като стане готов, паркът ще съперничи по красота на редица свои европейски събратя с атрактивно оформените си тревни и цветни площи и места за отдих и разходка. Нови 1800 дървета ще осигуряват сянка на посетителите. Специални прожектори ще насочват ефектно светлина към красиво оформените групи от храсти и декоративни растения. Най-големият атракцион ще бъде възстановеният изкуствен водопад и рекичка в детския кът.
Кметът Фандъкова очаква до Нова година градският парламент да реши окончателно съдбата на спорния паметник „1300 години България". Целта е през пролетта заедно с настилките да бъде осигурена и площадка. „А какво ще се случи върху нея, ще решат съветниците", каза Фандъкова. Тя подчерта, че пластиките на проф. Валентин Старчев, които имат висока художествена стойност, трябва да бъдат запазени и експонирани на подходящо място.

„Връщат блясъка на парка”, пише в. „Монитор”. Фонтаните около НДК ще светнат с 450 LED лампи, а в детския кът ще бъде изградена изкуствена река с мостчета, водопади и езерца. Това ще стане през май 2015 г., когато трябва да завърши мащабният ремонт за връщането на блясъка на ключовото място. „Ремонтът се прави на етапи, като до Коледа трябва да приключи обновяването на каскадите”, обясни вчера кметът на София Йорданка Фандъкова. За да се изпълни проектът в срок, фирмата изпълнител е поставила над фонтаните шатри, които да пазят от дъжда.
В момента майсторите ремонтират дюзите, монтират нови елтабла за помпите и подменят всички настилки и облицовки на фонтана и каскадите. Ремонтът ще свали сметките за вода с над 100 бона на година. След като фонтанът бъде готов, той ще се
обезопаси с еднометров метален парапет. Причината е, че през май 10-годишно момче едва не загина, след като полетя от над 10 м височина.

Напролет общината ще продължи и със следващия етап от проекта, който предвижда заменянето на изпочупените 67 дка настилки. Майсторите ще наредят и нови тротоари по всички улици и булеварди, ограждащи градината. Мостът на влюбените ще бъде озарен от светодиодни крушки, а 365 ретро лампи ще осветяват алеите. За сигурността на гражданите, разхождащи се в градината, ще се грижат 29 камери. Две модерни самопочистващи се тоалетни също ще намерят място в градината. Всички 250 пейки ще се ремонтират и ще се сложат нови 120 кошчета.
Последно около НДК ще се посадят 2000 дървета и над 15 000 нови вечнозелени храсти, като за поливането ще се направи подземна напоителна система. Зад двореца ще има розариум и лавандулови поляни, а живият плет ще бъде изцяло подменен.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg