EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как се управляват е-отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как се управляват е-отпадъци

mail16:30 | 03.02.2011прегледи 927 коментарикоментари 0


ЕП иска по-строги правила за увеличаващите се обеми от отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) в Европа, като същевременно настоява да се подобри работата на компаниите в тази сфера. При гласуване на 3 февруари депутатите предложиха нови цели за събиране, рециклиране и повторна употреба на този вид отпадъци, както и по-строги мерки за предотвратяване на незаконния им износ към развиващите се страни, съобщи пресцентърът на Европарламента. Гласувайки проекта за осъвременяване на правилата от 2003 година, парламентът одобри предложените поправки с 580 гласа "за", 37 "против" и 22 "въздържали се". Предстои Съветът да разгледа позицията на ЕП преди евентуално гласуване на второ четене.
Цели за събиране
Според парламента от 2016 г. държавите членки трябва да събират 85 на сто от електронните отпадъци, които произвеждат. ЕП предлага също и цел за 2012 година: всяка държава членка да гарантира, че на глава от населението се събират най-малко 4 кг ОЕЕО (съгласно в момента действащите правила) или същото количество ОЕЕО, което е било събрано през 2010 г., като се взема предвид по-високата от тези две стойности.
Третиране на ОЕЕО
Освен намаляването на вредите за здравето и околната среда, подходящото третиране на електронните отпадъци може да доведе до опазване на ценни ресурси и суровини. Депутатите препоръчват рециклиране на 50-75 на сто от електронните отпадъци (в зависимост от категорията) и подкрепят нова цел за 5 на сто повторна употреба.
Обхват на предложенията
Всички типове ОЕЕО трябва да бъдат включени в новото законодателство, освен големи инсталации или уреди, военно оборудване и автомобили. Депутатите посочват, че в списъка трябва да бъдат включени и фотоволтаичните модули, използвани при соларните панели, тъй като се демонтират от професионалисти и защото отрасълът си е поставил цели за рециклирането им.
Отговорности на производителя и потребителя
Депутатите подчертават, че стандартизирането на регистрацията и отчетът са необходими за намаляване на административните тежести и разходите за компаниите. С цел допълнително опростяване на правилата, ЕП предлага също да се намали броят на категориите електрическо оборудване. Производителите на електронно оборудване финансират третирането и също така могат да допринесат чрез прилагане на екодизайн, като и създавайки продукти, които по-лесно да се ремонтират или рециклират. Потребителите трябва да изхвърлят отпадъците от електронно оборудване безплатно в съответните центрове за третиране. Те могат също така да предават при търговците на дребно някои много малки продукти, като от това изискване се освобождават много малките магазини (но не и търговците от разстояние).
Нелегален износ
Големи обеми отпадъци от електронно оборудване, за което невярно се твърди, че може да бъде използвано повторно, незаконно се изнасят в развиващите се страни, където често се третират при необезопасени условия, в това число и от деца. В подкрепа на предложенията на Комисията за по-строги инспекции на товарите, ЕП посочва в допълнение, че износителите носят отговорност да докажат, че товарът може да бъде използван повторно.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg