EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Как да пестим електроенергия през зимата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да пестим електроенергия през зимата

mail09:00 | 11.12.2014прегледи 1306 коментарикоментари 0


В брошурата „Полезно за потребители на електроенергия“ са дадени ясни примери, с които се демонстрира от какво зависи потреблението на клиентите, а от там и размера на тяхната месечна фактура за електроенергия. Информацията е полезна в началото на активния зимен сезон, когато традиционно потреблението на електроенергия се увеличава значително, главно за отопление, топла вода и използване на различни електроуреди.
Информацията в брошурата е разработена на база опита на дружеството EVN България и на най-често получаваните запитвания от клиенти кои фактори влияят на тяхното месечно потребление и фактура.

Важно значение за консумацията на електроенергия имат различни фактори, някои от които са:
• режим и интензивност на потребление при всеки клиент/всяко домакинство
• състояние на жилищната сграда/имот: външни стени, прозорци, врати, покрив, под и т.н.
• налице ли са енергийноефективни мерки в имота/сградата
• външна температура: понижението на външната температура с 1 °C увеличава потреблението на енергия за отопление с около 10%.
• вид и брой на използваните уреди и техният клас на енергийна ефективност,
• поведението при ползване на електроуредите
• брой помещения в жилището, които се отопляват, брой живущи в жилището и др.

Ето за какво е необходима електроенергия у дома през цялата година:


 Всяко понижение на външната температура с 1 градус вдига консумацията на ток за отопление с 10%. Затова никак не е чудно, че на затоплянето на дома с климатик или радиатори през петте зимни месеци се пада близо една трета от потреблението на електрическа енергия през цялата година, пише „Монитор".

Статистиката на енергодружествата у нас сочи, че през зимата потреблението на ток от битовите клиенти скача с 60-70 на сто. Това е и причината за сериозното им недоволство от сумите в месечните фактури. За тази зима трябва да се има предвид и друго важно нещо и то е, че ените на тока бяха повишени с близо 10 на сто от 1 октомври. Така че въпреки сравнително меката зима дотук, сметките неминуемо ще са по-високи от миналогодишните по това време. Още повече, че тогава цената на електроенергията беше намалена с 12-13%.

Според данните на енергото в Западна България - ЧЕЗ, средното потребление на ток през най-студените зимни месеци - декември, януари и февруари скача с близо 70% в сравнение със средното потребление през септември. Така сметка през тези месеци е за консумация от 320 киловатчаса средно срещу 191 киловатчаса средно за септември. Статистическите данни са натрупани за период от четири-пет години. Причина за рязкото нарастване на потреблението през зимата в България се дължи точно на високия дял на използването на ток за отопление - около 40% от общата консумация. За ЕС този процент е 24 на сто.

Един от най-актуалните съвети за сезона е намаляването на градусите на климатика или на термостата на радиатора с 1 градус надолу. Това според ЕВН ще ви докара икономия на ток от 10%, а според ЧЕЗ тя ще е до 6 на сто. Освен това от енергото в Югоизточна България са установили, че отопляването на втора стая автоматично вдига разхода за ток за месеца с 20-40 на сто.

В същото време качествената изолация и дограма могат да намалят разходите за отопление през зимата и за охлаждане през лятото с 40-50%. Намаление на потреблението с 15% може да бъде постигнато и с комплекс от мерки, като например да се ползват енергоспестяващи крушки, да се готви и пере на икономични програми и да се изключват уредите, които не се ползват. При готвенето например от ЧЕЗ съветват котлоните да се изключват 10 минути преди да се приключи с готвенето. Фурните, които имат опции за горещ въздух, пък икономисват 40% от енергията за топленето.


Тагове: ток, пестене
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg