EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Как да наема работници от чужбина? + графика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да наема работници от чужбина? + графика

mail08:10 | 25.08.2018прегледи 3637 коментарикоментари 2


Елица Стефанова, Мира Лазарова

През последните две години тенденцията за намаление на безработицата е трайна, като за месец юли т.г. тя е в рамките на 5.7%, а за второто тримесечие дори е по-ниска - 5.5% според данни на НСИ.

Области, в които заетостта бе минимална, днес предприемачите призовават на помощ държавата за намиране на работна ръка.

Например италианският инвеститор в България Едуардо Миролио признава, че има недостиг от 250 служители за своя тесктилна фабрика, същото споделя и Максим Митков, собственик на „Макском“ ЕООД,  един от най-големите производители на велосипеди в света, като годишно изважда на пазара над 430 000 велосипеда. Той отбеляза  липсата на кадри на всички равнища – от мениджъри до изпълнителски състав, но най-вече квалифицирани производствени работници. Трудно намират желаещи за работа дори при средната нетна заплата във фирмата е 1000 лв.

Почти всички отрасли в икономиката страдат от липса на работна ръка. В анкетите на НСИ и на различни асоциации на работодателите като основен фактор за безпокойство се посочва недостига  на кадри. Данните на Евростат за първото тримесечие на 2018 г. показват, че безпрецедентните  43,1% от българските индустриални предприятия посочват недостига на труд като фактор, ограничаващ производството им.

Не по-различна е картината в държавите от Централна Европа, членки на ЕС – Унгария, Чехия, Полша, Словакия.

Всички те се ориертират към внос на работна ръка от Източна Европа и Азия.

От началото на годината до 30 юни Агенцията по заетостта е разрешила достъп до българския трудов пазар на два пъти повече чужденци в сравнение със същия период на миналата година. Става въпрос за граждани от общо 36 държави извън ЕС. Най-голям е ръстът при сезонните работници, като най-много са тези от Украйна, Молдова, Киргизстан и Русия. Има и такива от далечен Виетнам и Тайланд.

6 389 са регистрираните чужди сезонни работници от трети държави за първото полугодие. През същия период на миналата година те са били едва 2 847.  Най-голям е делът на украинските работници - те са над 5 хиляди. Секторите, позволяващи сезонна заетост на граждани от трети държави са ресторантьорството, хотелиерството и селското стопанство. 

Ръстът се дължи на облекченията, които бяха направени в българското законодателство най-вече по искане на работодателите, които алармират за дефицит на кадри. "Процедурата е абсолютно улеснена. При самата регистрация от работодателя се изисква да представи трудов договор, не се изисква да доказва, че сезонният работник е квалифициран", обясни Лилия Георгиева от Агенция по заетостта.. 

За първите шест месеца на 2018 година Агенцията по заетостта е разрешила на 97 граждани на трети държави да упражняват висококвалифициран труд със синя карта на ЕС. Това са предимно граждани на Украйна, Индия и Русия, които работят главно в IT сектора, като инженери, мениджъри и на ръководни позиции.

Както е извество промени в закона за трудовата миграция и трудовата мобилност са в сила от май тази година. Чрез тях българските работодатели, желаещи да наемат работници от трети държави, могат да се възползват от облекчени процедури при подаване на документи в Агенцията по заетостта. Те се отнасят основно за научни работници, стажанти, доброволци и ученици. В края на миналата година обаче подобни облекчения бяха въведени и за всички работници от страни извън ЕС.

Ето как стои въпросът с търсенето на работници от чужбина чрез Агенцията по заетостта. Важно уточнение, че е изискване преди да се обърне към чужди трудови пазари, работодателят да е проучил българския пазар и да представи доказателства, че у нас няма подготвени кадри в сферата, която интересува конкретния бизнес. zoom_sss

Решение на Агенция по заетостта се предоставя след заплащане на такса от 100 лв.

Разрешението на АЗ се предоставя за срок до 1 година, а когато срокът на трудовия договор е по-малък от една година, разрешението се издава за срока на продължителността на договора. Срокът на разрешението може да бъде продължаван до 12 месеца, когато са налице основанията за първоначалното му предоставяне и няма прекъсване в заетостта, като общата продължителност не може да надвишава три години.


Тагове: работа, кадри
 
Коментари
 
Димо - 06-09-2018 г. 20:56:53

Ами Г-н Максим Митков...как си представяте,че един мъж специалист,който 20 години се е опитвал да придобива най добрия опит и новости ще се прибира с някакви си 1000 лв нето??????Влезте в час,искате да сте в Европа,направете си заплатите на специалистите европейски и стигате сте мрънкали като пеленачета!Проблема е само един...ниски заплати!!!Хора-специалисти си има колкото щете но няма да ви работят за без пари!!!

Михо - 26-09-2018 г. 11:53:10

Съгласен, за специалисти не по-малко от 2000лв.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg