EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Казанлък: 23 млн. лв. за воден проект

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Казанлък: 23 млн. лв. за воден проект

mail17:15 | 28.02.2013прегледи 635 коментарикоментари 0


Община Казанлък започна изпълнението на дейностите по проект “Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“, финансиран от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България чрез Oперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“.
Проектът, одобрен с договор № DIR-51011116-C026 от 08 август 2012г., е на обща стойност 22 974 967,80 лв., от които 1 387 365,25 лв. собствен принос на община Казанлък. Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 21 587 602,55 лв., разпределена както следва – Кохезионен фонд 17 270 082,04 лв. и национално съфинансиране 4 317 520,51 лв.
“Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“ е най-мащабният инфраструктурен проект на община Казанлък. След реализирането му ще бъде постигнат огромен социален ефект, защото ще се подобри не само начинът на опазване на околната среда, но и качеството на ВиК услугите за 49 557 жители в района на гр. Казанлък и прилежащите населени места.

“Интегриран воден проект на община Казанлък. Етап 2: Реконструкция и модернизация на ГПСОВ – Казанлък“ е ключов за подобряване на ВИК услугите в района, тъй като проектираната през 80-те години на миналия век пречиствателна станция не отговаря на съвременните екологични норми за качеството на пречистените води. При сегашното състояние на приемника, показателите са близко до границата на допустимите норми. В момента към ПСОВ Казанлък се отвеждат отпадъчните води на гр. Казанлък и с. Овощник. Изградената канализация е от смесен тип – битовите, промишлените и дъждовните води се отвеждат заедно с една обща канализационна мрежа до ГПСОВ. Сегашното оборудване на пречиствателната станция е амортизирано и съоръжението няма техническа възможност за отстраняване на биогенните елементи. Приключването на проекта през 2015 г. ще доведе до решаването на тези проблеми. Основните цели заложени в него са опазване на околната среда от негативни ефекти, свързани със заустването на отпадъчни води, пречистването им според европейските норми, устойчиво ползване на водните ресурси, както и осигуряване на необходимото количество и качество на водата за населението. Проектът предвижда реконструкция и модернизация на пречиствателната станция, което е свързано с подмяна на основното електро–механично оборудване, монтиране на инсталации за отстраняване на азот и фосфор, електрообзавеждане, система СКАДА, подобряване на експлоатационните съоръжения.
Проектът включва следните дейности:
• Дейност : Проучване и проектиране.
• Дейност : Строително-монтажни работи.
• Дейност: Доставка на машини и съоръжения.
• Дейност : Техническа помощ за организация и управление на проекта.
• Дейност : Одит.
• Дейност: Надзор по време на строителство.
Строително-монтажните дейности ще бъдат извършени при непрекъсната работа на ГПСОВ, като изпълнението на инженеринговите дейности и на строителния надзор ще е в съответствие с правилата на ФИДИК (Международен съюз на инженерите-консултанти).
Оператор на ГПСОВ гр. Казанлък е фирма “Водоснабдяване и канализация” ООД – гр. Стара Загора, която ще управлява изградената инфраструктура след въвеждането й в експлоатация за период от 10 години - до 2021 г.
В момента към ГПСОВ - Казанлък се отвеждат отпадъчните води на гр. Казанлък и с. Овощник. Към 2015 г. гр. Крън ще бъде включен в капацитета на пречиствателната станция. През следващият програмен период, Община Казанлък има инвестиционни намерения за изграждане на В и К мрежи в агломерации Копринка и Енина, чиито отпадъчни води ще се включат в ГПСОВ. На по-късен етап се предвижда още реконструкция на довеждащият колектор – гр. Шипка–гр. Казанлък. Той събира водите от четири населени места – гр. Шипка, гр. Крън, с. Шейново и с. Хаджидимитрово, които също ще бъдат включени към капацитета на ГПСОВ.
Към настоящият момент са приключили следните дейности:
 Изготвяне на Финансов анализ разходи/ползи;
 Изработване на Инженерно-геоложко проучване на ГПСОВ Казанлък;
 План за управление на утайките;
 Доставка на канцеларски материали и оборудване за административни цели;
 Подготовка на документация за възлагане на обществена поръчка за инженеринг;
 Изготвяне на прединвестиционно проучване (ПИП);
 Изготвяне на Идеен и Технически проект;
Дейностите в процес на изпълнение са следните:
 Сформиране на Звено за изпълнение на проект (ЗИП);
 Мерки за публичност и информация;
 Строителен надзор;
 Одит на изпълнението на инвестиционен проект;
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg