EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Историческият договор с Македония

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Историческият договор с Македония

mail18:00 | 27.07.2017прегледи 13180 коментарикоментари 0


Правителството одобри проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

Подписването на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на Република България да изгради добросъседски отношения, основани на европейските ценности, се посочва в съобщението на правителствената пресслужба.

Осезаеми резултати след подписването на договора ще бъдат: сътрудничеството в двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации, участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по транс-гранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

Ето стенограма от обсъждането на точката от дневния ред на днешното заседание на МС:

Точка 26

Проект на Решение за одобряване проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония за развитието на железопътните връзки между София и Скопие.

БОЙКО БОРИСОВ: Московски!

ИВАЙЛО МОСКОВСКИ: Господин премиер, уважаеми колеги, Меморандумът за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и съобщенията на Република Македония касае основно развитието на железопътните връзки между София и Скопие и ще даде възможност за предприемането на конкретни действия по доизграждането на железопътната връзка между България и Македония и слага времеви граници за финализирането на съответно от българска страна от направлението Гюешево – македонска граница до 2027 година, а от македонска страна направлението Крива паланка – Деве баир - българска граница до края на 2025 година.

С влизането в сила на настоящия меморандум ще се осигури възможността за извършване на железопътни превози между България и Македония и ще позволи коопериране на превозвачите на двете държави на основата на търговски и пазарни споразумения, бизнес правила, трансгранично привличане на капитали и общо стимулиране на развитието на производствени и финансови в туристическите сектори на икономиката, касае основно ускоряване на всички мерки по изграждането на коридор № 8, който беше проактивно заявен и от комисаря Хан и от съответно ръководството на двете държави.

Искрено се надяваме, че ще бъдат положени максимални усилия от двете страни, за да бъде реализиран този толкова важен коридор за цяла Европа.

БОЙКО БОРИСОВ: В този ред на мисли и срещата в Триест, и в Берлинския процес е включен и именно коридор № 8, за да може да има това свързване между двете държави, които ние толкова настояваме.

И за това искам да ви запозная и с Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република Македония и Република България, който би трябвало да се подпише на 1 август.

Подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Македония е израз на желанието на Република България да изгради модерни добросъседски отношения основани на европейските ценности.

В продължение на години няколко правителства на Република България от целия политически спектър бяха ангажирани в тези преговори отстоявайки българския национален интерес.

След началото на процеса на преодоляване на дългогодишна политическа криза в Република Македония се създават условия за финализиране на двустранния договор.

За успешното завръщане на Република Македония на европейския път е от съществено значение страната да преодолее наследените пропагандни стереотипи и неконструктивни действия спрямо съседите.

Посещението на министър-председателя на Република Македония Зоран Заев в София и изразената позиция към общата история бе първа крачка в стремежа за изграждане на нов дух в отношенията със съседите.

Европейският съюз оцени Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република България като първа стъпка и ново начало за развитие на европейската перспектива на Република Македония.

Договорът ще бъде юридически обвързващ документ между двете страни уреждащ трайно и стабилно добросъседските отношения и стремежа за развитие на сътрудничеството между двете държави.

С подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество ще отворим нова страница в отношенията между Република България и Република Македония и установим отношения на сърдечни приятелства.

Очакваме след подписването да се предприемат реални действия от страна на властите в Република Македония за прекратяване на антибългарската пропаганда, езика на омразата и отказ от претенции към Република България.

С подписването на договора двете държави ще дадат положителен пример за това, че решават самостоятелно по най-добрия начин отворени въпроси.

С използването на термина „Общата ни история“ в договора казваме, че историята ни обединява, а не ни разединява.

Осезаеми резултати ще бъдат и сътрудничество с двустранен и многостранен план, разширяването на транспортните връзки и комуникации и участие и усвояване на средства по регионални инфраструктурни и по трансгранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете страни.

Подписването на договора ще допринесе за развитието на мултимодалния коридор № 8 и търговията между двете страни, които ще донесат преки ползи на гражданите на Република България и Република Македония.

Освен това влизането на Македония в НАТО, е може би едно от най-добрите неща, които гарантират и сигурността на българо-македонската граница.

Коалиционните ни партньори и двете партии са го гледали и са дали положително становище.

Действително най-лесно е да не се подпише и да се отложи във времето така, както няколко правителства досега са действали.

Според мен, ако подкрепите този договор, това дава възможност решавайки си проблемите със съседите, тук специално искам дебело да подчертая, че ние държим да се отрегулират отношенията и за името между Гърция и Република Македония, това трябва да е един общ процес и считам, че това само е за добро на двете държави.

Тази заедничка, както те наричат история, можем да празнуваме празници заедно, да се радваме заедно, а не непрекъснато тази тежка конфронтация, която върви и досега, на практика не е от полза за никого. И ако на везните поставим Република Македония в НАТО или Република Македония с тежките политически конфликти години наред да няма правителство, аз мисля, че нашият български интерес е да подкрепим един такъв договор.

Надявам се и в Парламента договорът да получи одобрение и да бъде ратифициран./б.р. парламентът одобри договора в четвъртък

Точка 27

Проект на Решение за одобряване проект на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония.

БОЙКО БОРИСОВ: Приема се.

-------------------------------------------

Проектът на Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония може да намеритe в рубриката „Документи“ или на http://www.mfa.bg/bg/events/6/1/5813/index.html

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg