EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанските курорти са пусти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанските курорти са пусти

mail15:34 | 07.08.2009прегледи 443 коментарикоментари 0


1195044_umbrellas_at_beach_lИспания - третата туристическа дестинация в света, прочута с просторните си плажове, превзети от британци, германци и холандци, изпитва сериозно ударите на кризата. Към тях се прибави и негативният ефект от отслабването на британската лира, а британците са една четвърт от всички туристи.
През първите шест месеца на годината Испания бе посетена от 23,6 милиона чужди туристи, с 11,4 на сто по-малко от миналата година, сочат данни на министерството на туризма. Британските туристи са намалели с 16,3 на сто.
Правителството предвижда 10-процентен спад на туристите през трите летни месеца - юни, юли и август. Освен това онези, които все пак идват, харчат по-малко.
Чужденците в Испания са похарчили 20,9 милиарда евро през първите шест месеца на тази година - със 7,6 процента по-малко от 2008 г., показват данните на министерството на туризма.
Това е проблем за испанското социалистическо правителство, изправено пред дълбока рецесия в икономиката. Туристическият сектор осигурява 11 процента от работните места в страната.
Правителството вложи в туризма 1 милиард евро, за да му помогне да преодолее кризата и преди всичко да модернизира инфраструктурите.
Плажовете в Испания, силно бетонирани от големи хотелски комплекси, все по-малко отговарят на новите очаквания на туристите. Те все по-рядко използват услугите на туроператорите, сочат анализи на експерти от сектора.
Испанските власти неотдавна предложиха серия промоции във Великобритания под мотото "A Taste of Spain" ("С вкус на Испания"), поставяйки акцент върху културата и храната в Испания, а не толкова върху плажовете и слънцето.
Но по оценки на Министерството на туризма, над 65 на сто от туристите идват в Испания заради слънцето и плажа.
Тревър Дейвис, директор на британската мрежа от независими туристически агенции "Co-operative Travel", не смята, че сънародниците му ще изоставят Испания. "Съвсем не. Нашата прогноза е, че британците ще се втурнат отново към нея веднага щом лирата тръгне нагоре", казва той.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg