EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Испанските банки търсят сигурност във фондовете на ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Испанските банки търсят сигурност във фондовете на ЕЦБ

mail16:10 | 14.01.2011прегледи 467 коментарикоментари 0


Испанските банки за първи път от пет месеца повишиха финансирането си от Европейската централна банка през декември, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на публикуваните днес данни от Централната испанска банка.
Испанските банки са увеличили средното си нетно финансирането от ЕЦБ през декември до €66.99 млрд. ($89.44 млрд.). През ноември и октомври цифрите са били в размер от €61.138 млрд., съобщават от Испанската централна банка.
Прибавяйки средствата от депозити в ЕЦБ, испанските банки формират брутен фонд от €69.98 млрд. от ЕЦБ през ноември.
Нетното финансиране от Централната банка на Европа за всички банки от еврозоната се понижи леко до €404.27 млрд. през декември от €409.03 млрд. през ноември.
Притесненията около възможен срив от излагането на испанските банки към надценени недвижими имоти беше в основата на загрижеността на чуждестранните инвеститори, което на практика блокира повечето испански кредитори от възможността да се финансират сами през международните пазари.
Заемайки от ЕЦБ, испанските банки си припомниха лятото, когато постигнаха рекорд от €130.21 млрд. през юли. Този тип финансиране рязко спадна оттогава, заради появата на други източници на финансиране.
Финансирането от ЕЦБ е натоварено със значителна стигма на кредитор от последна инстанция. Рязкото увеличаване на заемането на средства от ЕЦБ от Испания е показател за наличен стрес върху местната банкова система.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg