EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индустриален ръст в еврозоната

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индустриален ръст в еврозоната

mail13:31 | 14.06.2010прегледи 612 коментарикоментари 0


Индустриалното производство в 16- те страни, използващи еврото, регистрира най- голямото повишение (откакто се води статистиката) на годишна основа през април, независимо от увеличаващите се различия между по- силните икономически членове и борещите се с големи бюджетни дефицити, съобщава The Wall Street Journal.
Според данни на европейската статистическа служба Евростат индустриалното производство ще е повишило с 0.8% през април спрямо март и регистрира 9.5 % спрямо година по- рано, което е най- рязкото годишно повишение от януари 1990 г.
Стабилните данни се оказаха изненада, отбелязва изданието. Икономистите прогнозираха 0.5% месечен ръст и 8.7% на годишна основа, сочи проучване на Dow Jones Newswires преди седмица.
Евростат ревизира месечната си прогноза за март към повишение, посочвайки 1.5 % на месечна основа и 7.7 % на годишна ръст на промишленото производство. Първоначалната прогноза на службата беше за ръст от  1.3% на месечна основа и 6.9 % на годишна за месец март.
По- силните от очакваните резултати са показателни за известно прикриване на слабото представяне на някои от членовете на еврозоната с прекалено голям дефицит и нисък кредитен рейтинг.
В Гърция, индустриалното производство се понижи до 3.4 % през април в сравнение с март. Португалия и Испания също отчетоха понижение, съответно до 4.4% и 0.3%. 
В същото време индустриалното производство в Германия се е повишило до 0.8% през април спрямо месец по- рано, а в Италия - до 1 %, за цитирания период.

Годишен спад на показателя е отчетен единствено в Гърция (-6,4 на сто), в Ирландия (-2,8 на сто) и в България (-2,6 процента).
Най-голямо годишно увеличение има в Естония (+18,3 процента), в Холандия (+14,7 на сто) и в Германия (+13,9 процента).
На месечна основа показателят в България отчита спад от 1,2 на сто, а в Румъния е нараснал с 0,7 процента.  На годишна основа промишленото производство в Румъния се е увеличило с 4,2 на сто.
По сектори от Евростат отчитат силно представяне на производството на междинни стоки, които са се повишили до 2.2 % на месечна основа през април и регистрират рекорден ръст от 16 % спрямо същия месец през 2009 г.
Производството на енергия се е понижило до 0.9 % през април спрямо март, като отбелязва повишение до 6.9 % на годишна основа.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg