EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Индия забави икономическия си растеж

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Индия забави икономическия си растеж

mail18:45 | 10.01.2023прегледи 722 коментарикоментари 0


Икономическият растеж на Индия вероятно ще се забави през финансовата 2022 г., приключваща в края на март, тъй като свързаните с пандемията икономически затруднения намаляват, а подтиснатото търсене на стоки показва стабилни нива. Това сочи предварителната оценка за икономическото развитие на Индия през 2022 г., изготвена от статистическата служба на страната, съобщи Ройтерс.

Експертите очакват брутният вътрешен продукт (БВП) на азиатската страна да нарасне със 7 на сто през фискалната 2022 г. в сравнение с ръста с 8,7 на сто през 2021 г. Промишленото производство през 2022 г. обаче ще наддаде с едва 1,6 на сто.

Предварителната обща прогноза предвижда по-нисък икономически растеж, отколкото бе предвиждано в по-ранната първоначална оценка на правителството за ръст с 8 - 8,5 на сто. Все пак сегашните данни са по-оптимистични от предвиждания 6,8-процентов ръст, оповестен по-рано от Индийската централна банка.

Правителството използва прогнозните данни като основа за своите фискални прогнози за следващия бюджет, който се очаква да бъде оповестен на 1 февруари.

Икономиката на Индия отчете възстановяване, след като ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса бяха облекчени около средата на 2022 г. Войната в Украйна обаче стимулира инфлацията в страната, което накара централната банка да преразгледа свръхлибералната си парична политика, която възприе по време на пандемията.

От септември насам икономистите намаляват своите прогнози за растеж на индийската икономика през фискалната 2022 г. - до около 7 на сто заради забавянето на износа и трудностите, породени от високата инфлация, която намалява покупателната способност на населението.

Номиналният растеж на БВП на Индия, който включва и инфлацията, се очаква да бъде 15,4 на сто през фискалната 2022 година. "Ръстът на номиналния БВП е по-висок (от по-рано прогнозирания – бел. р.), което означава, че целта на правителството за фискален дефицит ще бъде постигната", коментира данните Кадан Сабнавис, икономист от индийската "Банк ъв Бароба" (Bank of Baroda).

Индия остава относително "светло петно" в световната икономическа карта, но трябва да използва съществуващата си сила в износа на услуги и да разшири положителната тенденция до обхващащия огромен брой работни места износ на производствения сектор, каза представител на МВФ. 

Очаква се тя да остане втората най-бързо развиваща се икономика - изоставайки единствено от Саудитска Арабия - сред страните от Г-20, според Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg