EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Инвестиции в планинския туризъм имат бъдеще

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвестиции в планинския туризъм имат бъдеще

mail13:17 | 25.05.2009прегледи 1536 коментарикоментари 0


lake1По неокончателни данни за първите три месеца на 2009 ПЧИ в България са със 100 млн евро по-малко в сравнение със същия период на миналата година, съобщава Стоян Сталев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции пред Investor.bg.
За цялата 2009 към момента не може да се каже нещо по-конкретно от обем между 3 и 4 млрд. евро, т.е. около половината от миналата година.
Очевидно тази година ще са наблюдава спад в областта на туризма и недвижимите имоти, той обаче може да бъде компенсиран чрез по-интелигентно диверсифициране на инвестиции в туризма – главно във вътрешността на страната, повече използване на възможностите за спа-туризъм, в т.ч. минералните води, допълва Сталев.
Нужни са малки, а не мегаломански проекти в туризма, с около 500 до 1000 легла, например в Рила и Пирин, а не по Черноморието. Продължава да е изгодно, дори в криза, да се влага в софтуерни технологии и в технологии, работещи с възобновяеми енергийни източници.
Споменатите области за инвестиране важат както за европейски, така и за български инвеститори. Производството на авточасти също не е за подценяване и неслучайно китайска компания ще строи край Ловеч автомобилен завод, т.е. стремежът е по време на криза да привлечем и азиатски инвеститори.
За България е най-важно е да идват инвестиции в инфраструктурата и основно в пътната, вкл. и от държавата. Тъй като инфраструктурата привлича, сама по себе си, много нови средства. Например наличието на втори мост над Дунав е предпоставка за изграждане на съпътстващата инфраструктура, на търговски обекти и засилване на търговията между България и Румъния, заключава Сталев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 911