EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Инвеститорите избират България или Сърбия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Инвеститорите избират България или Сърбия

mail15:30 | 29.07.2012прегледи 1673 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Инвестициите в България през 2012 г. ще се увеличат с 10-15%, за 2011 година те възлизат на 1.3 млрд. евро. Това стана ясно от Световния доклад за инвестиции за 2012 г. на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD), представен от Българска агенция за инвестиции (БАИ). 75-90% от всички ПЧИ у нас са от държави от ЕС, като Холандия е традиционно един от големите инвеститори за България. През тази година изборът на повечето инвеститори е между България и Сърбия. Какви други тенденции се очертават при ПЧИ коментира за ЕcononyNews. bg изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции (БАИ) Борислав Стефанов.
Г-н Стефанов, кои са най-големите и реални инвеститори в България, които ще инвестират още в страната?
През 2012 г. това, което се забелязва от данните на БНБ е, че има няколко фирми с големи инвестиции - говорим за над 10-20 млн. евро. Но най-големите между тях са две или три, които обаче извършват финансови операции. Така че в сферата на производството проектите, с които ние в БАИ работим, са по-скромни. Няколко компании разработват проекти за 20-30 млн. евро, но те създават много работни места.
-Сделката с българските еврооблигаци от преди дни ще въздейства ли на инвеститорите да се насочат към България ?
Това, което интересува инвеститорите, е цената на труда, цената на тока, цената на земята. Тези показатели биха накарали някой инвеститор да дойде в дадена страна. Въпреки това добрите макроикономически данни са много важни, защото те са гаранция, че данъците в държавата и изобщо цените за правене на бизнес ще се задържат на едно подобно ниво. Защото някои от държавите около България имаха проблем с висок външен дълг, някои имаха проблем с висок бюджетен дефицит или както Гърция, която има проблем със всичко.
-Колко са сертификатите на инвеститорите клас „А” ?
Мисля, че издадените за тази година са 6. Естествено има разлика между издадени и връчени. Тоест има фирми с издадени сертификати, но все още не са ги получили. Това, което за мен е дори по-важно, е че до преди две години сертификати се издаваха в различни сфери. Тоест преди 2007 г. не е имало никакво ограничение по индустрии, като почти всички сертифицирани проекти са били в строителство, туризъм и т.н. След това две-три години почти всички сертифицирани проекти бяха в сферата на възобновяемата енергетика. Тоест на година може би имаше един –два сертифицирани завода и всичко останало бяха сертификати за фотоволтаици и ветропаркове. От 2010 г. всичко, което се издава, е основно за преработваща промишленост, което поне за мен е важно, защото това са секторите, които създават работни места.

-Кои са тенденциите в световен мащаб?
Няколко неща правят впечатление. Едното е че в световен мащаб вече втора поредна година имаме едно слабо увеличаване на ПЧИ, които за миналата година са на ниво от около 1.5 трилиона щатски долара, на фона около 2 трилиона долара, което е било най-високото достигнато ниво, и то през 2007 година. Заради кризата имаше две години на спад и сега две години с умерен ръст от 10-15% годишно. За 2012 г. се очаква общият обем на инвестициите по света да бъде около 1.6 трилиона долара, като ще се ускори към 2014 г., когато най-вероятно ще се достигнат нива сходни до тези преди кризата.
-Кои сектори отчитат най-голям ръст на ПЧИ в света?
По индустрии има ръст на инвестициите както в добивната промишленост, така и в преработващата, така и в сектора на услугите. Този ръст е с различен темп. Най-голям е ръстът при инвестициите в добивната промишленост, където има почти 50% увеличение спрямо предходната година и това е единственият от тези три сектора, където инвестициите за миналата година са били дори по-високи от преди кризата. В сферата на услугите има ръст с около 15%, като той е доста по-осезаем при инвестициите в телекомуникации, комунални услуги, което в голяма степен се дължи на големия брой сливания и придобивания. Някои големи фирми в Западна Европа миналата година бяха купени от други фирми - било то западноевропейски или извън Европа. Това бяха сделки на стойност над 3, 5 и повече милиарда долара. В сферата на производството ръстът е най-минимален на инвестициите за миналата година – 6-7% като отново има различия. Например инвестициите в хранително-вкусовата промишленост са се увеличили значително през 2011 г. като едно от обясненията е, че тези стоки не се влияят толкова от кризата. Те са стоки за масово потребление. Също така някои от големите фирми от хранително-вкусовата промишленост са закупили свои конкурентите и покрай кризата акциите и изобщо стойността на някои от големите предприятия е спаднала и съответно някои от големите предприятия са се възползвали от тази тенденция. Докато в сфери като електроника, електротехника, машиностроене, транспортно оборудване дори има известен спад на инвестициите през 2011 г. спрямо 2010 г.
-На какво се дължи спадът във фондовете с рисков капитал, който отчита и изследването ?
Едната от причините е, че самите фондове за рисков капитал в кризата трудно намират средства, за да финансират своите инвестиции. Освен това тези фондове през последните години се занимават основно със сливания и придобивания, но това не е толкова характерно за България. Фондовете за рисков капитал обаче имат доста инвестиции на зелено. Това е една тенденция, която не трябва да се пренебрегва. В България все още има голям потенциал за инвестиции на зелено. И както видяхме изобщо в световен мащаб за миналата година около 2/3 от всички инвестиции са били на зелено, а сливанията и придобиванията са били около 1/3.
-По-региони къде са най-големите инвестиции ?
Най-много са инвестициите в ЕС – около 420 млрд. долара входящи инвестиции. Като държава най-големият получател на инвестиции е САЩ с 230 млрд. долара. Втора е Китай с около 120 млрд. долара.


 


Тагове: ПЧИ, България
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg