EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Имоти: 45 годишни купувачи на пазара

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Имоти: 45 годишни купувачи на пазара

mail09:00 | 13.07.2012прегледи 678 коментарикоментари 0


Покупките на жилища с цел инвестиция отново са факт на пазара на имоти в столицата. Това отчитат от АДРЕС Недвижими имоти в анализа си за първото полугодие на 2012 година. По данни на компанията за периода януари-юни са сключени с 15% повече сделки с инвестиционна цел в сравнение с второто полугодие на 2011 г. Това е сериозен позитивен знак за пазара на жилищни имоти, тъй като до края на миналата година покупките с цел инвестиция бяха рядкост, а главният дял покупки задоволяваха основни жилищни нужди.
„Първото шестмесечие на 2012 година ни направи свидетели на изменения в досегашните тенденции на жилищния пазар”, коментира Георги Павлов, изпълнителен директор. „Данните ни сочат, че с 10% са намалели случаите, в които отстъпката при сделка е над 5 000 евро. Това поставя не само продавачи и купувачи, но и нас като търговци, в нова среда. От една страна трябва да се определи справедливата цена, а от друга да бъде мотивиран купувачът, който през последните години свикна да подхожда към сделка от позицията на печелившата страна. Друга интересна тенденция е активизирането на по-зрелите купувачи – хората над 45-годишна възраст демонстрират с 23% по-висока активност през второто спрямо първото тримесечие на годината”, допълва Павлов.
По думите му активизиралите се по-възрастни купувачи също са сериозен знак за подобряване на условията на жилищния пазар. Две са главните групи по-зрели купувачи. Едните са хора със собствен бизнес или заемащи висока позиция в сериозна компания. Сега те виждат добра възможност за покупка на качествен имот на възможно най-добра цена. Обикновено купуват по-просторно и дори луксозно жилище, с което заменят основното си. Другата група са купувачи, които години наред са живели под наем и сега се възползват от добрата комбинация ниски цени-ниски лихви по кредити, за да се сдобият със собствен дом.
Ценовите нива демонстрират продължаващо стабилизиране – само с около 4% са паднали те на годишна база в големите градове на страната. В столицата спадът е с 2.42%, в Пловдив – 3.19%, във Варна – 2.81%, а в Бургас нивата са паднали с 3.30%, показват данните на агенцията. В същото време активността на пазара остава сериозна. Регистрира се ръст в броя сделки с над 10% спрямо същия период на миналата година. Търсенето продължава да е насочено основно към двустайни жилища с добра локация и качествено строителство. От компанията отчитат и растящ брой на запитванията за по-луксозни жилища от по-висок ценови сегмент. Ако към края на 2011 година хората масово се интересуваха от апартаменти до 50 000 евро, то сега ставаме свидетели на групиране на основното търсене – купувачите с добър финансов и социален статус се ориентират към жилища в ценовата категория 70 000 – 80 000 евро, а останалите - към по-ниски нива от около 35 000 – 40 000.
Ако в мотивите за покупка обаче се наблюдават показателни изменения, то основната причина за продажба на жилище остава спешната нужда от пари – 26% от продавачите през шестмесечието са прибегнали към сделка именно заради това. Следващият мотив за освобождаване от дадено жилище обаче се оказва наличието на ненужен, свободен имот – малко над 20% от продавачите през периода са притежавали такова жилище.
Прогнозата е, че до края на годината пазарът ще бъде активен, повлиян през летните месеци от две групи купувачи – чужденците, търсещи ваканционни имоти, и българите, живеещи в чужбина, които използват лятната си ваканция за придобивка на имот в България. Пускането на новата линия на метрото в София през есента ще повлияе позитивно и на покупките на жилища в този район.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg