EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има пренос на капитали от Гърция към България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има пренос на капитали от Гърция към България

mail13:38 | 09.03.2010прегледи 840 коментарикоментари 0


„Банковата система на Гърция е общо взето добре интегрирана с банките на европейските пазари. Тя не е в зависимост от местния пазар”, коментира Димитър Костов, подуправител на БНБ на кръгла маса „Капиталовият пазар в България – накъде след кризата”.
Според Костов до момента няма съществено отражение върху българската банкова система на финансовата криза в Гърция. „Засега по-скоро става дума за прехвърляне на капитали от Гърция към България тъй като към момента България предлага добро ниво на стабилност”, каза още той. Подуправителят обаче не спомена никакви конкретни цифри, с които да подкрепи твърдението си, че по-скоро има пренос на капитали от Гърция към България.
Според него в известен смисъл това е риск, тъй като България не би искала да печели на гърба на Гърция. „В последна сметка нас ни интересува банковата система в ЕС да е стабилна”.
Свалянето на рейтингите на гръцките банки не е нещо драматично тъй като след свалянето на рейтинга на гръцката държава нормално бе да се намали и рейтингът на банките там. 
Международните анализатори динамично сменят мнението си за Гърция заради динамичната ситуация там. До момента няма основание да се смята, че рейтингът на Гърция ще бъде намален още, тъй като страната взема строги мерки.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1049