EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Има ли право чужденец да притежава земя тук?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Има ли право чужденец да притежава земя тук?

mail15:15 | 23.04.2013прегледи 833 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg

Интересен е въпросът дали чужденецът от смесен брак с българин/българка може да придобие земя и имот в България. Например, ако двамата са решили да започнат собствен бизнес като закупят малък семеен хотел в черноморски или планински курорт.

Специалистите обясняват, че по силата на чл.19 ал.1 от Семейния кодекс всички вещи и права върху вещи, придобити по време на брака, принадлежат на двамата съпрузи. В съответствие с конституцията като върховен нормативен акт е недопустимо чужденецът-съпруг да придобие земя в България.

Законът допуска да има отделна самостоятелна собственост на постройката и тя да е независима от собствеността върху терена. Обект на правна сделка може да бъде само сградата без земята или само земята без сградата.

По този начин съпругът-чужденец може да стане собственик на сграда или на отделен обект от нея: цяла самостоятелна постройка или апартамент, офис, магазин, гараж. Земята обаче при покупка няма да стане семейна имуществена общност, а лична имуществена общност на само един от съпрузите, който има българско гражданство.

Правните възможности да се формира семейна общност върху земята изискват допълнителни процедури. Едната е двамата съпрузи да учредят заедно търговско дружество (най-често ООД), в което имат равни дялове като съдружници. Регистрираното в България дружество ще бъде местно лице и спрямо него няма да има каквито и да е ограничения за придобиването на собственост.

Другата възможност е съпругът-български гражданин, да закупи земята, а другият съпруг – сградата или частта от нея, обект на покупко-продажбата. Съпругът-чужденец, ще придобие самостоятелно и собствеността върху всичко, построено върху терена, ако му бъде учредено право на строеж от другия съпруг-български гражданин.

Най-удобният вариант е съпрузите да си регистрират търговско дружество на територията на страната, съветва брокер Любка Бенкова. След това няма пречка да се придобие освен имота, и земята.

Най-добре е двойката да направи консултация с брокера, от който ще купува имота, или да ползва услугите на адвокат, защото след създаването на дружество в България, ще произтекат и други задължения към държавата. Ако купува част от хотела, може да закупи и земята като идеална част.

Брокер Огнян Александров е на мнение, че най-важното е купувачът-чужденец да има пари. Според него всичко останало може да се уреди без проблеми, стига да е платежоспособен. От своя страна продавачите на имота със сигурност ще съдействат на купувачите.


 


Тагове: земя, чужденец
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg