EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Икономиката на Гърция все по-устойчива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Икономиката на Гърция все по-устойчива

mail09:35 | 18.08.2023прегледи 683 коментарикоментари 0


Гърция е една от най-стабилните в политическо отношение страни в ЕС с устойчива възходяща тенденция в гръцката икономика, пише германската медия RND (RedaktionsNetzwerk Deutschland), цитирана от АНА-МПА.  

„Преди осем години Атина беше на ръба на фалита. Днес Гърция е една от водещите страни в Европа по отношение на растежа благодарение на реформите и политическата стабилност“, пише кореспондентът на RND в Атина Герд Хелер. 

Журналистът подчертава, че „с устойчива възходяща тенденция в гръцката икономика“ месечният индекс на бизнес климата се е повишил до 111,1 пункта през юли.

В статията се заявява, че „климатът едва ли може да бъде по-добър“ и се оценява високо икономическото управление на правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис през последните четири години.  

„Политиките на консервативния министър-председател са благоприятни за бизнеса, но в същото време имат силно изразено социално измерение. Мицотакис облекчи работниците, като намали данъците върху доходите и осигурителните вноски и постепенно повиши минималната работна заплата от 650 на 780 евро“, пише Хелер. 

Той допълва, че от 2019 г. насам броят на работните места се е увеличил от 2,2 млн. на 2,6 млн. души, а равнището на безработица е спаднало от 17,3 процента на 11,1. 

„Така Гърция, която някога се смяташе за невъзможна за управление, сега е една от най-стабилните в политическо отношение държави в ЕС“, заключава германският кореспондент. 

По отношение на инвестиционния рейтинг той пояснява, че инвестициите на Гърция са се увеличили значително при правителството на Мицотакис, но при 14 процента от БВП те все още са далеч под средното европейско ниво от 23 процента.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg