EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Източна Европа и Централна Азия с най-отворените икономики

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Източна Европа и Централна Азия с най-отворените икономики

mail11:41 | 07.07.2010прегледи 814 коментарикоментари 0


Огромно мнозинство от държавите по света изпускат доходоносни възможности за инвестиции, ограничавайки достъпа на чуждестранни компании до вътрешните си пазари, обяви днес Световната банка (СБ), цитирана от ДПА.
В първия си до момента доклад "Трансгранично инвестиране" СБ е установила, че близо 90 процента от 87-те страни, включени в  изследването, имат закони, които не позволяват на чуждестранни компании да навлизат в някои от секторите на техните икономики.
Сред държавите, в които ограниченията са най-строги, са източноазиатски страни като Китай и Индонезия, докато в Източна Европа и Централна Азия се намират едни от най-отворените икономики.
В изследването се отбелязва също, че малките страни са склонни да бъдат по-отворени към инвеститори от чужбина.
Друго заключение е, че за да започнат бизнес, на чуждестранните инвеститори е необходимо средно с 50 процента повече време, отколкото на местните компании. Освен това около 20 процента от държавите изискват от чуждестранните инвеститори
да получат одобрение от правителството, преди да регистрират компанията или подразделението си.
Много страни се стремят да разхлабят ограниченията в светлината на финансовата криза от 2008 година, която предизвика рязък спад на чуждестранните инвестиции.
На фона на сегашното възстановяване на глобалната икономика "някои държави се опитват да се позиционират по-добре за предстоящото съживяване" на инвестициите, коментира един от авторите на изследването.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158