EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Изплащане на лихви за имот от търг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Изплащане на лихви за имот от търг

mail13:30 | 20.09.2013прегледи 796 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от  ceb.bg

Покупката на жилище от търг на частен съдебен изпълнител (ЧСИ) безспорно е изгодна сделка. Поне от финансова страна. Не така обаче стоят нещата с влизането във владение на закупения имот. Длъжникът може с месеци да обжалва действията на ЧСИ, а новият собственик отдавна да е превел парите. При това положение купувачът може да подаде молба до ЧСИ да му бъдат изплатени лихвите върху сумата, която е внесъл.
Новият собственик е в пълното си право да подаде молба за лихвите, посочва консултант Емилия Иванова. Дори е задължително да го направи, защото не се знае кога спорът ще се реши окончателно и как. Хубаво през това време поне да се получават поне лихвите. Тази молба на сто процента ще бъде удовлетворена, уверява експертът.
Адвокат Милена Миткова обяснява, че този въпрос е подробно уреден в Наредба 6 от 30 май 2006 г. за начина на изчисляване и плащане на лихвата върху паричните средства по специалните сметки на частните съдебни изпълнители. Тя е издадена във връзка с чл.24 от Закона за частните съдебни изпълнители.
В чл.6 от Наредбата е записано, че ЧСИ превежда лихвата на взискателя или длъжника. Зависи от това дали постъпилата сума е достатъчна или не за покриване на задълженията на длъжника. За съжаление няма хипотеза, която да предвижда изплащане на лихви на купувач, който не е взискател, допълва юристът.
С други думи – на лицето може да бъде изплатена лихвата, само ако има качеството и „взискател“, освен че е и купувач. На основание чл.7 от същата Наредба не му се дължи дори и информация за размера на лихвата до момента, тъй като не е страна по изпълнителното дело.

 


Тагове: лихви, търг
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg