EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

И инфлацията влезе в сметката за тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

И инфлацията влезе в сметката за тока

mail13:30 | 05.01.2011прегледи 720 коментарикоментари 0


Електроразпределителните дружества имат основание да искат по-висока цена на тока от 1 юли 2011 г. заради натрупаната инфлация. Това коментира днес председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ Ангел Семерджиев.  Семерджиев посочи, че ако има промяна на цената на тока, то тя ще е по цялата верига - производители, НЕК, разпределителни дружества, но що се отнася до ЕРП-тата, те имат основание към този момент да искат повишение само въз основа на инфлацията.
Председателят на ДКЕВР отказа да спомене конкретен процент с колко би могъл да поскъпне токът заради инфлацията и каза, че е все още много рано да се говори за нова цена на тока.
Регулационният период на електроразпределителните дружества е петгодишен, дружествата имат забележки относно някои обстоятелства в начина на регулация и това може да бъде коригирано, каза Семерджиев, без да даде повече яснота. На този етап разговорите с ЕРП-тата са принципни, каза той.

ДКЕВР ще санкционира топлофикациите в Шумен и в Казанлък, каза още председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.
Двете топлофикации в момента не изпълняват задълженията си - "Топлофикация Казанлък" има лиценз, а изобщо не работи, а "Топлофикация Шумен" е ограничила топлоподаването и също не изпълнява задълженията си по лиценза, коментира Семерджиев. Той каза, че са били правени много опити да се стабилизира
топлофикацията в Казанлък, но дружеството не погасява задълженията си към доставчика на газ в областта - "Сити газ", както и към други доставчици, включително и на електроенергия.
Най-вероятно лицензът на топлофикацията ще бъде отнет, заяви председателят на ДКЕВР.
Семерджиев заяви, че ще бъдат взети мерки и спрямо "Топлофикация Шумен". Тези мерки обаче няма да помогнат на потребителите, а могат да доведат до глоби, които в най-добрия случай ще увеличат задълженията на дружеството, посочи той.
"Топлофикация Перник" не е застрашена от спиране, защото може да превключи на природен газ и да продължи да работи, обясни Семерджиев.
Във връзка с цената на водата, Ангел Семерджиев коментира, че се очаква увеличение в София и Пловдив от 1 февруари. Ръстът ще е между 3 и 6 %.
Вероятно увеличението на ВиК услугите в двата града да бъде 2-3% по-високо, ако комисията уважи допълнителните разходи, които не са включени в цената, и които дружествата ще представят до взимане на окончателното решение в края на януари, съобщи още днес Ангел Семерджиев, цитиран от Стандарт Нюз.
1,36 лв./куб.м. без ДДС ще струва водата в София, ако се утвърди предложението на ДКЕВР. Ако комисията приеме поскъпване от 9-10%, ВиК услугата в столицата ще струва 1,40 - 1,50 лв. без ДДС.
Цената на водата в Пловдив ще стане 1,22 лв./куб.м. без ДДС, ако се утвърди предложението на ДКЕВР. 1,26 лв. за кубик ще плащат в града на тепетата, ако ВиК Пловдив докаже допълнителните разходи и ДКЕВР увеличи поскъпването с още 3%.


 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg