EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земята в опасност от „дебеланковци”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земята в опасност от „дебеланковци”

mail16:00 | 07.06.2012прегледи 3942 коментарикоментари 1


На Земята в момента живеят 7 млрд. души, след 40 години те ще станат 9 млрд. души. Това означава, че на всеки шест седмици през следващите 40 години населението ще се увеличава с по един град като Ню Йорк. В същото време „средната класа” по света нараства със 70 млн. души годишно и може да достигне 2 млрд. до 2030 г. Бумът на средната класа създава безпрецедентно икономическо напрежение по отношение на достъпа до храна. По данни на ООН производството на храни трябва да се увеличи двойно до 2050 г., за да посрещне нарастващите нужди. Според Организацията за храни и земеделие (FAO) към ООН световното търсене на храна ще нарасне с 50% през следващите 20 години и ще има значителна нужда от още протеини – жизненоважна хранителна съставка за човешкото здраве.
При сегашните нива на производство това ще изисква допълнителни 2.5 милиарда хектара земя и ще изчерпи още повече ограничените ресурси от вода и петрол. До 2050 г. светът ще има нужда от над 870 млрд. грама протеини на ден. Това е 74% увеличение на консумацията днес, ако тенденцията на растеж се запази.
Тези факти бяха представени по време на форум „Политики за храните и бъдеще на хранителната индустрия”.
Паралелно с нарастващите нужди от храна, проблемът със затлъстяването придобива все по-обезпокоителни размери. В България делът на хората с наднормено тегло през 2008 г. е бил 54,5%, а на децата- 19,8% (данни за 2004 г.). Ето съпоставените данните с избрани страни в презентацията на д-р Райнхарт Шмит* по време на форума:

Минали и прогнозни проценти за наднорменото тегло в избрани страни-възрастни

 

Процент на децата с наднормено тегло в избрани страни

От 1980 г. насам, затлъстяването се разпространява с обезпокоителна скорост. В страните-членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, един от двама души страда от наднормено тегло, а един от шест е със затлъстяване. Очаква се процентът на хората с наднормено тегло да се увеличава с повече от 1% на година през следващите 10 години в някои от страните.
Затлъстяването и наднорменото тегло се свързват с повишен риск от сърдечносъдови заболявания, инфаркт, диабет тип 2, високо кръвно налягане, както и други заболявания, включително и някои видове рак. Затлъстяването и наднорменото тегло са на пето място сред водещите рискови фактори за смъртност според Световната Здравна Организация (СЗО).
Според доклада на СЗО от 2006 г., България е на второ място по смъртност в света, следствие от сърдечносъдови заболявания, както при мъжете, така и при жените, следвайки Русия. Друг пример показва, че самостоятелно смъртността следствие на сърдечносъдовите заболявания при мъжете в България, надвишава средната смъртност в Европейския съюз причинена от всички заболявания.
Възможно решение за справяне с проблема е Консумирането на сезонни плодове и зеленчуци местно производство. В България има одобрена още през 2007 г. Хранителна пирамида. Любопитно е сравнението с аналога в САЩ, приет през 1992 г.

*д-р Райнхарт Шмит, управляващ директор на Solae Европа

малка снимка:www.sxc.hu


 
Коментари
 
Малтус - 07-06-2012 г. 23:56:25

ООН не ли време да приеме директива за ограничаване населението на земята? При 6,5% приръст в ислямските страни и Африка кризата ще се ускори още по-бързо. На земята населението не трябва да превишава 5-6 милиарда...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg