EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Земеделието търси работници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Земеделието търси работници

mail17:10 | 30.04.2020прегледи 11633 коментарикоментари 0


Как да се привлекат кадри за работа в селското стопанство у нас в предстоящия сезон 2020 и какви допълнителни мерки за подкрепа на сектора да бъдат предприети заради кризата с коронавируса – това са ключовите теми пред синдикатите и браншовите работодателски организации в сектора.

По информация на социалното министерство 6 000 от новорегистрираните безработни в кризата са квалифицирани работници от селското стопанство, които са се завърнали от Западна Европа. Тези хора могат да бъдат привлечени като работна ръка у нас, смята председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието към КНСБ Светла Василева.

„Тези хора не зная дали ще се включат, не съм сигурна дали ще се насочат към земеделието, към прибиране на селскостопанската продукция в България, защото там получават доста високо заплащане – 6-7-8 до 9 евро на час, докато тук нашата часова ставка е 1.80 – 1.90 евро. В момента това предлага българският земеделски производител и е вече въпрос дали самият работник ще отиде, дали ще положи труд или може да се договори за по-високо заплащане.“

От федерацията предлагат мерки, които предстои да бъдат обсъдени и на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Едната е икономическата дейност селско стопанство да бъде включена в обхвата на схемата 60:40 за запазване на заетостта. Светла Василева дава пример със свиневъдството, при което се отчита сериозен спад на продукцията през 2019 година.

„Голяма част от свинекомплексите запазиха работната ръка, но за възстановяване на този бранш е необходимо и увеличение на продукцията от родното производство, браншът също да бъде подкрепен, да бъде включен за получаване на компенсации. Прекъсната или намалена е дейността и в секторите горско и рибно стопанство“, изтъкна Василева.

Друга мярка, която синдикалистите предлагат, е привличането на трайно безработни на социално подпомагане като сезонна работна ръка, която от години не достига.

„По предложение на редица браншови земеделски организации ние подкрепяме тази промяна, която да насочи тези трайно безработни в трудоспособна възраст, които са на социално подпомагане, да изпълняват този 14-дневен труд в сектор земеделие, разбира се, срещу заплащане“, заяви Светла Василева. Като плюс на това предложение тя отбеляза факта, че тези хора, заети обичайно с общественополезен труд в общините, сега не работят.

„Може да им бъде създадена такава работа за обработване и прибиране на селскостопанската продукция. Освен с тези еднодневни трудови договори, те също могат да бъдат наети с уредени документи. Това е допълнителна финансова подкрепа за тези сезонни работници, защото те ще получат няколко пъти повече от тази социална помощ, която получават. След като в редица страни има доброволци, а тук не можем да намерим сезонна работна ръка, мисля, че това е нещо добро, което трябва да се направи за земеделските производители“, коментира Светла Василева.

От 21 април регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители могат да заявяват по електронен път новите образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа – т.нар. еднодневни договори, които в извънредното положение могат да бъдат и с по-голяма продължителност. Отчита се интерес към наемането с еднодневни договори, които бяха въведени за първи път през 2015 година, посочи Дина Христова от Главната инспекция по труда.

„Ежегодно използването на тези образци нараства, на този вид договори. Ежегодно надхвърлят 200 хиляди. За тази година до момента вече има над 50 хиляди регистрирани, заявени образци през системата.“

Тези работници не губят своите социални и осигурителни права, припомни Дина Христова. „Казано иначе, ако те получават социални помощи, ще продължат да получават социални помощи. Ако те получават обезщетение за безработица, ще продължат да получават обезщетение за безработица. При полагането на труд на този вид договори им отпада задължението да полагат 14 дена общественополезен труд, за да получат социалните си помощи.“

Източник: БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg