EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Защо французите ядат български гъши дроб?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Защо французите ядат български гъши дроб?

mail14:11 | 09.05.2016прегледи 1013 коментарикоментари 0


На френските любители на гъши дроб може да се наложи да преглътнат гордостта си и да се обърнат към доставките на този деликатес от България след като кампанията за изкореняване на птичия грип преустанови местното производство, пише The Times. Заради мерките, наложени от правителството, изглежда сигурно, че Франция ще бъде изправена пред недостиг на гъши дроб в навечерието на Коледа, което означава рязко покачване на цените и увеличаване на вноса от страни като България и Унгария. Вероятно този ход ще има също и дългосрочни последици, тъй като се очаква фалит на малките френски ферми.

Производството на гъши дроб е разрешено едва в пет страни от ЕС - Франция, Белгия, Испания, България и Унгария. Производството в тези страни се извършва въпреки европейската директива, според която никое животно не трябва да бъде „хранено или поено по начин, който предизвиква страдание или ненужни щети“, съобщава в. L’essentiel. Най-големият производител на гъши дроб в света е Франция, следвана от България, Унгария и Испания.

Преди няколко месеца се появиха нови видеозаписи за ужасяващите условия, при които живеят животните в стопанствата във Франция, пише вестник Le Parisien. Записите показват кадри от фермите, където се отглеждат птици за гъши дроб. Асоциацията L214 разпространи записите и заклейми практиките на кланицата в Алес, департамента Гар. Едното видео показва как отделят женските патенца, за да бъдат смлени, защото техният дроб е „твърде малък“ и „не толкова доходоноден“, както обяснява един от служителите. Всеки ден между 6 и 7 хиляди животни преминават през машината, като някои излизат все още живи. Второто видео показва шокиращи кадри на агонизиращи животни и ужасяващи условия на живот.

В същото време, в Люксембург асоциации искат да бъде издадена забрана за продажбата на гъши дроб над 20 години след като страната забрани производството му на своя територия заради жестокия начин, по който се хранят птиците, отглеждани за гъши дроб. Според директора на Ветеринарната служба обаче забраната върху продажбата на продукта едва ли ще бъде наложена, тъй като противоречи на законодателството.
В страната производството на гъши дроб е забранено от 1983 година със закон за благосъстоянието на животните, който забранява „храненето на животно насила, освен ако състоянието му не изисква това“.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4150