EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Започна Sofia MotoRing Expo

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Започна Sofia MotoRing Expo

mail16:41 | 25.03.2016прегледи 1177 коментарикоментари 0


Най-голямото мотоциклетно изложение в България стартира в петък. Sofia MotoRing Expo бе открито от заместник-министъра на икономиката Любен Петров, който като любител и самият той моторист с интерес разгледа и тества моторите и специалният тренажор.

Над 160 двуколесни звяра на 18 световни марки, сред които и десетки премиери за България, превръщат изложението в мотосъбитието на годината. На 934 кв. м. в Sofia Ring Mall са изложени най-сензационните мотори, скутери и аксесоари на Peugeot, Honda, KTM, Kawasaki, Harley Davidson, Yamaha, Suzuki, Piaggio, Gilera, Vespa, MV Agusta, Aprilia, Keeway, Ducati, Scrambler Ducati, Kymko, Moto Guzzi, Husqvarna.

„Продажбите на нови мотоциклети бележат ръст през последните няколко години. За 2014 на българския пазар са продадени над 430 мотоциклета, което е с 2,5% повече от предходната година“, каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

„Тази тенденция е в потвърждение на засилващите се позиции на страната ни не само като предпочитана дестинация за инвестиции в автомобилната индустрия, но и като потребител“, той. По негови думи най-търсени продължават да бъдат скутерите с 50-кубиков двигател. Сред големите мотори най-предпочитани за 2014 г. са тези с обем на двигателя между 500 и 1000 кубика. Категорията над 1000 куб. см. също бележи плавен ръст на продажбите.

По време на изложението зам.-министърът подчерта, че производството на части и компоненти за автомобилната индустрия у нас в последните години нараства. Секторът е сред тези с най-голям потенциал за развитие, а в него работят повече от 100 международни и местни компании.

През изминалата година са открити няколко инвестиционни проекта, свързани с автомобилната индустрия, и по-специално в Индустриалната зона в Божурище, където Берр-Хела Термоконтрол започна успешно производството на климатични системи за водещите световни автомобилни марки.

„България предлага благоприятна среда за привличане на инвестиции в сектора. Страната ни поддържа макроикономическа и финансова стабилност. Географската й близост до основните пазари на Западна Европа също я правят предпочитана инвестиционна дестинация“, каза още зам.-министър Петров. Той допълни, че към момента има заявен интерес към индустриалните зони във Видин и Божурище и от други инвеститори, свързани с автомобилната промишленост.

По време на изложението Лъчезар Буюклийски, представител на Съюза на вносителите на автомобили в България благодари на Министерство на икономиката, че през последните няколко години се обръща повече внимание на това какво се внася и как се регистрира, с което до голяма степен се намалиха и инцидентите на пътя.

В заключение зам.-министър Петров заяви, че в България моторът не е просто средство за придвижване, а начин да се справим със стреса и да изразим своя индивидуален стил.

Грандиозното събитие финишира с картинг-състезание между журналисти, сред които и представителят на EconomyNews.bg. Шампионът Ангел Караньотов спортсменски се отказа от първото място в полза на репортерите. 

Изложението продължава до 3 април.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg