EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Заплатите на управител & подуправители в БНБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплатите на управител & подуправители в БНБ

mail07:11 | 31.07.2015прегледи 3027 коментарикоментари 0


Заплатата на управителя на БНБ Димитър Радев ще бъде 15 368 лева, съобщи банката официално. По 13 173 лева е определеното възнаграждение за подуправителите и по 4 391 лева за другите членове на Управителния съвет.

Какво още се отбелязва в съобщение на БНБ:

Във връзка с обявените от управителя на БНБ приоритети за управление и развитие на БНБ днес Управителният съвет на БНБ:

• Прие становище по независимата оценка за състоянието на банковия надзор на БНБ, изготвена от Международния валутен фонд и Световната банка и предложи окончателната версия на доклада да бъде финализирана до края на август 2015 г. Докладът ще бъде в основата на плана за реформиране и укрепване на банковия надзор на БНБ, който ще бъде публично обявен до края на септември 2015 г.

• Официално стартира процесът по прегледа на качеството на активите в търговските банки. Като първа стъпка в този процес УС на БНБ на основание на чл.16, ал.8 от Закона за обществените поръчки одобри откриване на тръжна процедура за избор на независим външен консултант по организирането и провеждането на прегледа.

Допълнително, на основание чл. 12, ал. 8 и чл. 23, ал. 3 от Закона за БНБ прие решение за определяне и оповестяване на възнагражденията на Управителния съвет на БНБ. Решението се базира на следните принципи:

• Обвързване на възнагражденията на членовете на Управителния съвет със средното месечно възнаграждение на ръководителите на банките в България, както следва: 70% за управителя на БНБ; 60% за подуправителите и 20% за другите членове на Управителния съвет.

• Отменяне на възнагражденията за участие в заседанията на Управителния съвет за управителя и подуправителите.

• Въвеждане на лимит за общото възнаграждение на управителя и подуправителите, включително допълнително материално стимулиране, до размера на средното общо възнаграждение на ръководителите на банки в България.

• Публично оповестяване на месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет в Годишния отчет и в бюджета на БНБ.

В съответствие с приетото решение месечните възнаграждения на членовете на Управителния съвет се определят в следните размери:

- 15 368 лева за управителя;

- По 13 173 лева за подуправителите;

- По 4 391 лева за другите членове на Управителния съвет.

Преди дни РБ обяви, че ще всене промяна в Закона за БНБ, която цели да намали заплатите на гуверньора и подуправителите. Идеята била трудовото възнаграждение на шефа на централната банка да бъде 95% от заплатата на председателя на парламента, който получава около 4500 лева на месец. Поправката щяла да допусне още толкова допълнително материално стимулиране за месец. Това означава, че гуверньрът ще взема 9000 лева месечно. За тримата подуправители се предлага общата сума да бъде с 10% по-малко.
Скандала със заплатите в БНБ разпали Велизар Енчев при избора на нов управител. Той обяви от парламентарната трибуна, че управителят на централната банка получавал 45 000 лв.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886