EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Заплатата на домоуправителя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Заплатата на домоуправителя

mail09:30 | 25.07.2013прегледи 992 коментарикоментари 0


Специално за EconomyNews.bg от ceb.bg
Всеки жилищен вход има нужда от домоуправител, който да се грижи за интересите на живущите и за реда във входа. Когато обаче няма желаещ, който да поеме тези задължения, се прибягва до услугите на професионален домоуправител. Какви са характеристиките и изискванията за тази все още нова и непозната за България професия?
Определено това е една много трудна и отговорна професия, която тепърва ще навлиза у нас, твърди брокер Антон Илиев. Управлението на една сграда в режим на етажна собственост (ЕС), в която има десетки отделни обекти, е изключително трудна и ангажираща работа. Задължително изискване е да се познава добре и ЗУЕС – Законът за управление на ЕС.
Домоуправителят се избира от общото събрание (ОС) на ЕС за срок от две години, обяснява брокер Наско Доков. Другият вариант е да бъде нает професионален домоуправител, който да изпълнява тази функция. По думите на специалиста професионалният домоуправител изисква заплащане около 9-10 лева на домакинство от ЕС. ОС има последната дума относно заплатата на избрания домоуправител.
Наистина много се говори за създаване на професията „домоуправител“, коментира консултант Младен Садинов. Според него това ще бъде един продължителен и нелек процес. Той изразява надежда това да не бъде поредната поправка в закона, която няма да работи.
Въпросът за заплащането на домоуправителя е много спорна тема, особено когато става дума за домоуправител на входа, в който той самият живее. Получавайки някакви доходи, той трябва да се регистрира НАП (като какъв точно – ще реши сам), да заплаща съответните данъци, да води някакво счетоводство и да подава необходимите декларации и справки.
Вероятно на много хора вече им се изправиха косите, четейки това – и с право, казва Садинов. Защото, освен многото разправии с институции и съседи, ще трябва да си имат работа и с данъчните. Мнението на експерта е, че по-добрия вариант е сключване на договор с професионален домоуправител, за когото това е основна дейност. Вече има редица фирми, които предлагат тази услуга.
Има ли обаче нормативен акт, който да поставя ограничение върху заплатата на домоуправителя? И можем ли да откажем да заплащаме неговото възнаграждение, ако считаме, че то е прекалено високо? Отговори на тези въпроси дава консултант Емилия Иванова.
Експертът уточнява, че никъде няма посочен таван за заплата на домоуправителя. Ако въпросната заплата е одобрена с решение на ЕС, взето на легитимно ОС, домакинството не може да откаже да заплаща вноската си, категорична е Иванова. Няма значение дали някой изразил мнение против.
Ако е взето легитимно решение на ОС на ЕС, значи то е взето с мнозинство, допълва Илиев. След като преобладаващата част от собствениците са приели тази заплата, следва всеки живущ във входа да се съобрази. Законът е такъв и той трябва да бъде спазван.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg