EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Законови промени за търговия с въглеродни емисии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Законови промени за търговия с въглеродни емисии

mail16:55 | 17.03.2010прегледи 2541 коментарикоментари 0


Правителството предлага промени в Закона за опазване на околната среда и водите, за да се транспонират в нормативната ни уредба две директиви – 2008/101/ЕО и 2009/29/ЕО на Европейския парламент и на Съвета и един регламент - №1102/2008, както и да се създаде правна рамка за участие на България в международната търговия с емисии по чл. 17 на Протокола от Киото чрез Национална схема за зелени инвестиции.
Транспонирането на Директива 2008/101/ЕО регламентира принципите за включване на авиационните дейности в Схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове. С нея се определят периоди на участие на авиационните дейности в търговията с квоти, рамката за разпределението на квотите на операторите на въздухоплавателни средства, компетентен орган, отговарящ за участието на авиационните дейности в схемата за търговия с квоти и т. н.
Ограничаването на емисиите на парникови газове от въздухоплаването представлява съществен принос за постигане на ангажимента на Европейския съюз за намаляване на парниковите газове до 2020 г. с най-малко 20% под равнищата от 1990 г.
Според другата директива, чиито разпоредби се пренасят в законодателството ни, държавите-членки следва да представят на Европейската комисия данни за емисиите на инсталации от дейности, които ще бъдат включени в Схемата за търговия с квоти за емисии на парникови газове от 1 януари 2013 г. нататък. Данните се отнасят за периода 2005-2008 г. и са необходими на ЕК, за да преизчисли общото количество емисии на Общността, като вземе предвид емисиите от новите дейности. Директивата задължава държавите-членки да публикуват и да представят на ЕК най-късно до 30 септември 2011 г. списък на инсталациите на тяхна територия, попадащи в приложното поле на документа.
Законопроектът полага основите и на Национална схема за зелени инвестиции (НСЗИ), като очертава структурата и основните й принципи за работа. Целта на схемата е търговия с емисии на парникови газове на правителствено ниво. Този вид търговия е регламентиран в чл. 17 на Протокола от Киото към Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата като един от механизмите за изпълнение на задълженията на страните за намаляване на парниковите газове. Обект на международната търговия с емисии са свободните количества предписани емисионни единици (ПЕЕ), с които разполагат редица страни. Изискването е средствата от продажба на ПЕЕ да „позеленеят”, т. е. да бъдат изразходвани за проекти и други дейности, водещи до намаляване на емисиите на парникови газове.
Другите промени са свързани с незначителни корекции за поясняване на процедурата за кандидатстване на нови участници в Европейската схема за търговия с квоти за отпускане на квоти от формирания резерв „Нови участници” в Националния план за разпределение на квоти за търговия с емисии на парникови газове за периода 2008-2012 г. и с регламентиране на възможността министърът на околната среда и водите да оправомощава лица като компетентни органи по отделни разпоредби на ЗООС.


Тагове: емисии, квоти, ЕС
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4185