EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Закон и ред в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Закон и ред в България

mail12:37 | 26.09.2013прегледи 1543 коментарикоментари 0


Елица Стефанова
Игра на котка и мишка в парламента демонстрират българските депутати. Два дни те разиграват парламентарни хватки, наречени типично по нашенски „тарикатлъци”. Официалният повод – процедурите около внесения вот на недоверие към правителството на Пламен Орешарски. Истинската причина – ГЕРБ да докаже, че парламентарното мнозинство се крепи на „Атака”. Напрежението ескалира, употребиха се думи и фрази, достойни за анекдоти:

„ГЕРБ си спестиха резила и боя, който щяха да ядат при дебатите в пленарна зала” (Станишев)
„Станишев се успал, ние ще му правим кворума” (Борисов)
„Поведението на ГЕРБ прилича на поведението на джентълмен, който ухажва една дама в продължение на седмици, кани я на вечеря и накрая тя склонява и казва – "добре де, ела, ще си поговорим на вечеря" и той не се явява.” (Станишев)
„Ние сме джентълменът, нали? Той се приема за дама.” (Борисов)

И така нататък… До безкрайност може да се търсят бисери в изказванията на депутати, парламентарни председатели и други политически фигури. Ще се родят и други. Но не е смешно. Освен всичко, лъсна манталитет и възпитание, плюс очевидно оплитане в дебрите на парламентарния правилник.

Днес въпросът е законно ли заседават депутатите. Изглежда не, поне според професори, преподаватели, специалисти по конституционно право, бивши депутати. Това е само един казус. Ще дойде следващият, предизвикан в рамките на същата игра.

А улицата пита друго, макар привидно да замлъкна. Затишие пред буря? Все повече са опасенията, че на жълтите павета няма да има само капчици кръв от някоя случайно пукната глава.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg