EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

За седмица ЕЦБ изкупи облигации = €9,8 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За седмица ЕЦБ изкупи облигации = €9,8 млрд.

mail13:10 | 17.03.2015прегледи 970 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) съобщи днес, че е похарчила 9,751 милиарда евро за изкупуване на държавни облигации през първата седмица от новата програма, предвиждаща вливане на над 1 трилион евро в икономиката на еврозоната, предаде Ройтерс.
За изпълнението на този план, на който банката даде ход миналия понеделник, на практика ще бъдат отпечатвани пари, за да се купуват основно суверенни дългови книжа, припомня агенцията.
Още в четвъртък миналата седмица Беноа Кьоре, член на изпълнителния съвет на ЕЦБ, съобщи на конференция в Париж, че за три дни до сряда вечерта по програмата са купени облигации за 9,8 милиарда евро. Той увери, че ЕЦБ е "на прав път" към постигане на целта си, а именно обем от 60 милиарда евро на месец по програмата за количествено облекчаване (QE). Тази програма, която се очаква да продължи поне до септември 2016 година, има за цел да съживи твърде ниската инфлация и твърде вялия растеж в еврозоната чрез масирани парични инжекции.

Президентът на ЕЦБ Марио Драги похвали стабилното възстановяване на икономиката на еврозоната, но също така призова за "квантов скок" в по-нататъшната европейска интеграция и споделяне в рамките на общите институции за бъдещ икономически напредък.

На конференция във Франкфурт на тема "Бъдещето на финансовата индустрия - между икономическия растеж и регулацията" шефът на Централната банка заяви, че икономиката в единния валутен блок се възстановява стабилно, но в същото време призова за продължаване на по-нататъшната интеграция в рамките на еврозоната и споделяне на повече суверенитет.

Само седмица след като ЕЦБ започна мащабната програма за покупки на държавни облигации, Драги посочи, че банковите стимули, заедно с по-ниските цени на петрола и със структурните реформи в единния валутен блок, са засилили икономическия растеж в еврозоната.

Повечето показатели сочат устойчиво икономическо възстановяване, като има повишение на доверието сред предприятията и потребителите. Прогнозите за икономическия растеж бяха коригирани във възходяща посока, а банковото кредитиране се подобрява както по отношение на търсенето, така и по отношение на предлагане на кредити, отбеляза Драги.

Въпреки това президентът на ЕЦБ заяви, че икономиките и институции от еврозоната все още не са се сближили достатъчно. Ето защо, когато е налице сериозен удар в някоя част от еврозоната, все още възникват въпроси относно устойчивостта на Съюза, каза той и добави, че сега ние сме интегрирани твърде много, за да приемаме спокойно обръщане на процеса - нашите икономики са твърде обвързани една с друга.

Затова той призова членовете на еврозоната да настоява за повече реформи, за да направят пазарите на труда по-гъвкави и икономиките по-продуктивни.

За да се постигне това, сега ние трябва да продължим напред с два вида политики. Първо, трябва да се премине от интеграцията към конвергенция чрез структурни реформи. И второ, ние трябва да преминем от система за правила за националните икономически политики към система за по-нататъшно споделяне в общите институции, посочи Драги.

Трябва да има "квантов скок" в институционалното сближаване, определи шефът на ЕЦБ своите предложения за по-голяма интеграция в региона.

Източник: БТА, БНР
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg