EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

За какво да внимаваме при покупка на козметика?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За какво да внимаваме при покупка на козметика?

mail09:08 | 18.03.2024прегледи 400 коментарикоментари 0


При покупка на козметични продукти потребителите трябва да внимават за съдържанието на вода в него, каза за БТА доц. д-р Теменуга Стойкова, основател на Центъра за качество и потребителска защита към Икономическия университет във Варна. По думите на Стойкова при изследвания, направени в лабораторията на висшето училище, са откривани повишени количества вода в пасти за зъби за сметка на активното вещество. Същото е валидно и за някои кремове за лице.

При изследване на парфюми специалистите са се натъквали на парфюмни композиции в недостатъчни количества, което води до асортиментна фалшификация. Това малко напомня за фалшивия алкохол - повече вода, по-малко истинска есенция, уточнява специалистът. И допълва, че ако потребителите не обръщат внимание на маркировката на продуктите за количествата на активните и сухите вещества, може да платят повече за недотам високо качество. Тези показатели обаче му позволяват да прецени и да направи информиран избор, допълни Стойкова.

За научната лаборатория към катедра "Стокознание" тя разказа, че е изградена по проект "Развитие на приложните изследвания за безопасност на стоките в ИУ - Варна", финансиран по европрограмата за развитие на конкурентноспособността на българската икономика. Лабораторията дава възможност на магистри и докторанти да правят сериозни изследвания, свързани с идентификацията, фалшификация на стоките и най-вече с тяхната безопасност, обясни Стойкова. По думите й правят се изследвания както на храни, така и на промишлени стоки. Апаратите изследват различни показатели, като един от най-широкообхватните е течният хроматограф.

В Икономическия университет във Варна е единствената в страната магистърска специалност "Качество и експертиза на стоките", допълни още Стойкова. По думите й с обучението си младите хора имат възможност да се запознаят със системите за управление, без които вече трудно се осъществява международна търговия. Освен това учебното заведение развива и модерни специалности, свързани с продуктовата сертификация и защитата на потребителите, които позволяват на завършващите да се реализират веднага на пазара на труда и то най-често на управленско ниво. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037