EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

За две години печалбата на НЕК се е удвоила

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

За две години печалбата на НЕК се е удвоила

mail16:09 | 04.08.2009прегледи 715 коментарикоментари 0


zplati _llДва пъти по- големи са приходите на Националната електрическа компания (НЕК) за последните две години в резултат на повишаването на цената за пренос на електроенергия, заяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Константин Шушулов.
С колко са се увеличили разходите им и защо остават без средства - това да проверяват другите органи, допълни още той, цитиран от Агенция “Фокус”.
Шушулов коментира твърдението на представители на компанията, че загубите са се увеличили, вследствие намаляване цените на електроенергията.
Председателят на ДКЕВР информира, че НЕК има годишен оборот от около 3 млрд. лв. И едва 50 млн. лв. печалба. Това означава, че разходите на НЕК са големи.
Анализът на ДКЕВР показва, че НЕК трябва да има достатъчно пари, коментира Шушулов. Той каза, че когато в началото на годината се е повишила цената на природния газ от комисията са вдигнали цената на съпътстващата електроенергия. Там са намалили печалбата на НЕК умишлено, така че да не се вдигне цената на топлинната енергия. Причинените загуби обаче не са в такива мащаби, че да доведат до критични моменти в НЕК. Според него от електрокомпанията имат допълнителни разходи, които вероятно се разрешават от БЕХ и правителството, за които не може да се твърди, че са изцяло правомерни. Без никакъв политически привкус ще се опитаме да задържим цените на тока от първи юли, каза още Шушулов.
От ДКЕВР са направили всичко необходимо във връзка със забележките от страна на Европейската комисия във връзка с това, че електроенергийният системен оператор и "Булгартрансгаз" не известяват периодично и често каква е възможността на преносните им линии. Според Шушулов има обявяван капацитет на тези възможности само веднъж, а не непрекъснато. ДКЕВР ще поискат това да се обяви в кратък период и често и от двете дружества. Според него заради това няма да има санкции от страна на ЕК.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg