EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Жилищата във Варна поевтиняват, в Пловдив цените в застой

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Жилищата във Варна поевтиняват, в Пловдив цените в застой

mail11:00 | 10.04.2010прегледи 2197 коментарикоментари 1


Милена Ганчева
През първото тримесечие на 2010 г. жилищата във Варна поевтиняват с до 9%, а в Пловдив в повечето квартали са в застой. Това показват данни за средните офертни цени на сайта за обяви на недвижими имоти imot.bg.
С 9 на сто са поевтинели жилищата във варненския квартал „Изгрев”. Там средната оферирана цена на жилищата през миналия месец е била 650 евро на кв. м. Спад от 8 на сто има за имотите в „Нептун”, като жилищата там се продават средно за 838 евро на кв. м. с 45 евро на кв. м. по-евтини са апартаментите в района на Окръжна болница, като там те се предлагат средно за 823 евро. С по 5 на сто по-ниски са цените в кв. „Чайка”, „Погребите” и в района на „Морската градина”, кадето средната оферирана цена през март е била 1420 евро на кв. м. В мног оот кварталите на морскат ани столица цените остават почти без промяна, а в района на завод „Дружба” и новия хлебозавод цените дори са се повишили с 4 на сто, което е с 30 – 40 евро на кв. м.
„Някои продавачи дават по-високи цени, но това все още не се усеща. При реалните сделки има по-скоро застой в цените. Клиентите търсят завършени жилища с Акт 15 или дори Акт 16”, коментира Донко Колев – брокер в „Партнер Болгария”. Според него има интерес към жилища в кварталите „Левски” „Чайка”, Бриз”.
„При нас търсят предимно ново строителство, а и за този тип жилища банките отпускат по-големи кредити. Не предлагаме рискови имоти – такива, чиито инвеститори може да фалират”, уверява Колев. „Варна не е София и тук по-лесно проблемите на инвеститорите бързо стават публично достояние, но страх у купувачите на жилища от ново строителство все пак има”, призна брокерът.
Най-търсени във Варна според Донко Колев са жилища с цени от 45 000 до 48 000 евро. За тези пари клиентите могат да придобият двустайно или тристайно жилище. Имало и клиенти обаче с по-големи възможности, които търсели тристайни апартаменти с цена до 100 0000 евро. Купувачите на „Партнер Болгария” във Варна са две равни групи – българи и руснаци. Чужденците разполагали, както с много малки, така и с големи бюджети. „Търсят или много голямо жилище или къща край морето, или много малко”, обясни Колев.
„В Пловдив пада прагът на масово търсените жилища от 50 000 евро на 40 000 евро”, обясни брокерът Владимир Лафчиев от агенция „Виел”. Масово се търсели панелни апартаменти и жилища на най-ниската възможна цена. „За 40 000 евро в Пловдив може да су купи стар монолитен апартамент около 65 кв. м. или панелен в прилично състояние от 85 кв. м.”, прецени Лафчиев. Опитът му показва, че се търсят жилища във всички квартали, като интересът е по-слаб към „Изгрев”, заради ромското население. Висок интерес имало към жилища в „Смирненски” и „Тракия”. „Цената е водещият мотив при покупка. Сантиментите за това къде да се живее намаляват”, твърди Лафчиев.
Данните на imot.bg показват, че само в два квартала в Пловдив цените на жилищата за първото тримесечие на годината имат спад от 4 на сто. В „Беломорски – Остромила” цените са паднали с 19 евро на квадрат и вече са 689 евро на кв. м. В центъра на Пловдив средната офертна цена от 715 евро на кв. м. през декември м.г. е спаднала до 689 евро. С 2 на сто са поевтинели жилищата в „Кършияка”, като в случая става дума за 10 евро. Там средната офертна цена на жилища през март е била 605 евро, показват данните на imot.bg. Във „Въстанически”, „Коматево”, „Смирненски”, широкия център и „Изгрев” спадът в цените е едва от няколко евро за кв. м.
„Купувачите се опитват да постигнат максимална отстъпка, а продавачите се страхуват да не се прецакат, че цените може да спрат да падат”, коментира Владимир Лафчиев.
В края на миналата година някои експерти в имотния бранш прогнозираха, че цените на жилищата в страната ще продължат да падат до средата на годината. Те предричаха спад от до 10 на сто. Други бяха по-премерени в оценките си и твърдяха, че имотният пазар ще се развива в зависимост от икономиката на страната. И брокери, и консултанти обаче смятаха, че най-много ще поевтинеят имотите с лоша инфраструктура, лошо местоположение и т.н., а собствениците на качествени имоти ще свалят малко от цените им.
От „Адрес” недвижими имоти обявиха през януари тази година, че банките ще диктуват имотния пазар. Банкерите в България обаче смятат, че трезорите не трябва да изземват функции, които не са им присъщи. Те признаха, че за банките е по-изгодно да разсрочват кредити, да дават гратисни периоди на собственици на имоти във финансово затруднение, отколкото да пристъпи към отнемане на жилища. След това някои фондове със специална инвестиционна цел обявиха, че ще изкупуват подценени имоти, но нямат интерес към жилищни сгради, а по-скоро към офисни сгради.


 
Коментари
 
- 08-07-2010 г. 11:21:45

аз само не мога да разбера при положение че варна е по- малка от пловдив, как така кварталите на варна са 10000...

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg