EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕЦБ:България не е готова за еврото

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ:България не е готова за еврото

mail11:45 | 31.05.2012прегледи 355 коментарикоментари 0


Нито една от осемте европейски страни, които са евентуални кандидати за влизане в еврозоната, не изпълняват все още всички необходими икономически и правни критерии за членство в нея, се посочва в разпространен днес доклад на Европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Франс прес и ИТАР-ТАСС. Докладът се основана на анализ на редица критерии, сред които инфлацията и държавния дълг, за България, Чехия, Латвия, Литва, Унгария, Полша, Румъния и Швеция. С изключение на Швеция, в останалите от тези страни правителствената задлъжнялост "превишава допустимите норми", отбелязва ИТАР-ТАСС.
Загриженост сред финансовите експерти предизвиква и "липсата на необходимата независимост на централните банки" на осемте държави, обхванати от доклада. Само три страни - България, Чехия и Швеция - изпълняват критерия за инфлация, информира Франс прес. В останалите пет страни, въпреки сравнително крехката икономическа ситуация, инфлацията остава доста над "референтната стойност". Всички държави, без Швеция, имат прекомерен дефицит (над 3 процента от брутния вътрешен продукт - БВП), посочва ЕЦБ, цитирана от Франс прес.
"През 2011 г. България, Швеция и - в резултат на еднократни мерки - Унгария са отчели коефициент бюджетно салдо/БВП в съответствие с референтната стойност. Останалите държави отчитат дефицит над 3 процента от БВП, макар той да е намалял в сравнение с предходни години," се посочва в съобщение на сайта на ЕЦБ. "Освен това във всички разглеждани държави освен Литва са налице несъответствия по отношение на забраната за парично финансиране и по отношение на правната интеграция на съответните централни банки в Евросистемата," се отбелязва още в съобщението. В заключение ЕЦБ посочва, че има напредък по покриването на критериите за членство в еврозоната спрямо предишния доклад от май 2010 година, но прогресът не е цялостен, посочва Франс прес.


 


Тагове: България, евро
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg