EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕЦБ остави водещата лихва на рекордния min.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕЦБ остави водещата лихва на рекордния min.

mail11:45 | 04.07.2014прегледи 907 коментарикоментари 0


Европейската централна банка (ЕЦБ) остави без промяна водещата си лихва на рекордния минимум от 0,15%, предаде ДПА. В борба с твърде ниската инфлация през юни институцията направи безпрецедентен ход, понижавайки водещата лихва от 0,25% на 0,15% и въведе "наказателна лихва" (минус 0,1%) за търговските банки, които депозират пари в централната банка. ЕЦБ обяви, че ще продължи неограниченото краткосрочно кредитиране на банките.

Засега обаче взетите мерки не са повлияли инфлацията в еврозоната - през юни тя се задържа на ниво 0,5%, оставайки много под целевото равнище от около 2%. Европейската централна бака ще остави водещата си лихва на сегашния рекорден минимум "за продължителен период", каза президентът на институцията Марио Драги, цитиран от ДПА. Драги намекна, че при твърде продължителен период на ниска инфлация ЕЦБ е готова да следва и друга "нетрадиционна" политика за стимулиране. Страните от еврозоната не бива да разрушават напредъка, постигнат чрез политиката на бюджетна консолидация според действащите правила за бюджетна дисциплина, отбеляза Драги, призовавайки правилата да бъдат изпълнявани "напълно и последователно". Ръководителят на ЕЦБ обаче подчерта необходимостта от благоприятни за растежа икономически мерки и призова правителствата да продължат със структурните реформи.
Възстановяването в еврозоната е умерено през второто тримесечие на 2014 година, а инфлацията е овладяна. дългосрочните прогнози за инфлацията са "твърдо свързани" с целта да се поддържа ниво от малко под 2%, отбеляза той.
"Геополитическите рискове, както и развитието на пазарите с нововъзникваща пазарна икономика и световните финансови пазари може да имат потенциал да повлияят по негативен начин икономическата среда, включително чрез въздействие върху цените на енергията и глобалното търсене на стоки от еврозоната", каза президентът на ЕЦБ. Институцията ще провежда заседания за определяне на водещите лихви на всеки шест седмици вместо веднъж месечно, допълни Драги. "Искам да ви съобщя, че управителният съвет обяви, че честотата на провеждане на заседанията за определяне на паричната политика ще премине на шестседмичен цикъл от януари 2015 година", каза той.

Източник: БТА, снимка: ЕП
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4134