EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕСО е на печалба

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕСО е на печалба

mail12:10 | 18.03.2015прегледи 920 коментарикоментари 0


Според изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов при всички положения дружеството ще бъде на печалба, тъй като финансовото му състояние е добро. Ето какво каза още той за БНР:”Нашата печалба се дължи на по-високите цени на преносните капацитети, които са за износ на електроенергия от България. Но има загуба от регулираните цени. Тя е около 70 милиона лева. Показвайки печалба, не би трябвало да искаме увеличение на цените за пренос, а ще поискаме преразпределение, защото таксата от 1,30 лв за пренос е наистина малка. Това, което предстои като инвестиции, сме го заложили в 10 - годишния план за развитие на мрежата. То е в порядъка около 70- 75 милиона лева инвестиции в преносната мрежа за година. Не смятам, че липсата на инвестиции и бил проблемът по време на бедствието. „
Не старостта на някои електропроводи беше причина за авариите, каза Йотов и даде пример за това как в района на елпровод Баладжа, строен през 1951 година, не е паднал нито един стълб.
В 10-годишния план на Електроенергийния системен оператор не влиза 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй. Причината - реакторът евентуално ще заработи след далечната 2025-та година. Съвсем скоро обаче - в края на месеца, правителството трябва да реши какво да прави с подписания от предишния кабинет меморандум с американската компания Уестингхаус. Всички въпросителни около проекта коментират бившият директор на АЕЦ Козлодуй Иван Генов и специалистите Сергей Цочев, Станислав Георгиев и Мартин Владимиров. Според бившия директор на АЕЦ Козлодуй, по чието време беше подписан документа, Иван Генов в документа няма сума от 7,7 милиарда долара за новия блок, каквато наскоро посочиха американците. Цената беше около 5,3 милиарда долара. Експертът Мартин Владимиров е на мнение, че аргументите за спиране на АЕЦ Белене важат в пълна степен и за 7-ми блок - проектът е неоправдано скъп и няма икономическа полза от него. Факт е, че готовността на проекта Белене за реализиране е много по-напред, отколкото се намира проектът за 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй, казва Станислав Георгиев.

 


Тагове: ЕСО, печалба
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg