EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

ЕС ще блокира US санкции за Иран

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС ще блокира US санкции за Иран

mail08:13 | 19.05.2018прегледи 2638 коментарикоментари 0


Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви в София,  че обявените американски санкции срещу Иран няма да останат без ефект. Докато иранците уважават своите ангажименти, ЕС също ще се придържа към този договор, чийто архитект беше и Общността, допълни той. Ние в ЕК имаме задача да защитаваме нашите предприятия и особено малките и средни фирми, допълни той.
Юнкер изтъкна, че е бил насърчен от проведения дебат  в София, защото предложенията на ЕК, предложени за разглеждане от Европейския съвет, са били последвани от държавните и правителствени ръководители. Сега трябва да действаме и това е причината, поради която ние започваме процес към връщане към така наречения регламент на блокиращия статут от 1996 г., заяви Юнкер.
Той съобщи, че е било взето решение да се позволи на Европейската инвестиционна банка да посредничи за инвестициите на европейските предприятия в Иран. Комисията ще продължи сътрудничеството си с Иран и комисарят по енергетика в близко бъдеще ще бъде в тази страна, съобщи Юнкер.
По отношение на търговията между САЩ и ЕС, европейската общност иска неограничено изключение от предлаганите тарифни мерки. Ако Европа получи неограничено изключение от предлаганите мерки за облагане с мита, ние сме готови да започнем преговори с трансатлантическите ни партньори, каза Юнкер и изтъкна желанието за задълбочаване на енергийното сътрудничеството, включително и по втечнения газ, както и да има доброволно сътрудничество между регулаторите от двете страни и това да е основата за преговорите. Юнкер съобщи също и че има готовност, при желание от страна на САЩ, да се обсъжда реформа на Световната търговска организация. При условие, че тези изключения са постоянни, сме готови да обсъдим това по какъв начин най-добре да подобрим достъпа до пазарите за индустриалните продукти, особено автомобилите, включително и либерализацията на държавните поръчки, изтъкна още Юнкер и заяви, че няма да се водят преговори с "висящ над главите дамоклев меч".

 Не закъсня и реакцията на САЩ. "Европейският съюз е ужасен спрямо Съединените щати, що се отнася до търговията. Те са ужасни към работниците ни. Миналата година имахме търговски дефицит от 150 милиарда долара с Европейския съюз. Познавам Жан-Клод Юнкер и Доналд добре и ги харесвам, но те са много твърди", каза Тръмп пред репортери по време на среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от световните агенции и БНР. Тръмп изтъкна още, че европейските търговски мита правят практически невъзможно внасянето на автомобили от Съединените щати, докато германски автомобили се продават в Америка без търговски бариери. 

Припомняме, че лидерите на ЕС на срещата си в София се обединиха в решимостта си да бъде запазено ядреното споразумение с Иран въпреки решението на САЩ да се изтеглят от него, предаде ДПА.  "Всички в ЕС споделят виждането, че това споразумение не е перфектно, но смятаме, че трябва да го запазим и да продължим да преговаряме с Иран по този и по други въпроси, като програмата му за балистични ракети", каза германската канцлерка Ангела Меркел.

    А френският президент Еманюел Макрон подчерта че "ние ще работим за запазване на споразумението (с Иран) от 2015 г., каквото и да решат американците". Той също отбеляза, че се работи за по-широко споразумение, което да допълни това от 2015 г., като включи ограничение за иранската ядрена програма и след 2025 г., когато първоначалното изтече.
    С лидерите на Германия и Франция по този въпрос се е съгласила и британската премиерка Тереза Мей, съобщи нейната говорителка,  цитирана от Ройтерс. "Тримата лидери се ангажираха да работят с останалите страни по споразумението за тази цел. Те подчертаха, че Иран трябва да продължи да спазва своите задължения по него", каза тя.
    Австрийският канцлер Себастиан Курц, който е следващият председател на ЕС за 6 месеца от 1 юли, каза, че "е важно страните от ЕС да действат координирано, и това се видя по време на работната вечеря". "Тук всички вървим заедно в една посока", отбеляза той, цитиран от ДПА. Според него споразумението с Иран е добро за сигурността на Европа, защото гарантира, че Иран няма да се сдобие с ядрени оръжия.
    "Остават ни няколко седмици да го спасим. Никой засега не може да каже дали ще успеем, но ще положим всички усилия за целта", изтъкна Курц.
        Лидерите на ЕС също така призоваха от София американския президент Доналд Тръмп да престане да ги заплашва с мита върху стоманата и алуминия, като посочиха, че са готови за преговори по въпросите на търговията, но не под "дулото на пистолета", т.е. под натиск, предаде Асошиейтед прес.
        "Става въпрос за икономическия суверенитет на Европа и ние настояваме да бъдем изключени от въвеждането на новите мита без предварителни условия и ограничения във времето", каза френският президент Еманюел Макрон.
        ЕС е убеден, че този ход на САЩ нарушава международните търговски правила и са подготвили свой списък за "балансиращи" контрамита на стойност 2,8 млрд. евро върху американски продукти, ако страните от съюза не бъдат постоянно изключени от списъка за наказателните американски мита, отбелязва АП.
        "Не мисля, че трябва да обсъждаме едно или друго съображение, когато то противоречи на законите на международната търговия, - добави Макрон. - Можем да стигнем до по-добри решения в една спокойна обстановка." 
        С него се съгласи и германската канцлерка Ангела Меркел. "Имаме обща позиция: искаме изключване от митата без ограничения, но сме готови по-нататък и за преговори относно реципрочното намаляване на пречките пред търговията", каза тя пред журналисти в София.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg