EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС обмисля отказ от либийски газ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС обмисля отказ от либийски газ

mail16:10 | 23.02.2011прегледи 699 коментарикоментари 0


Европейският съюз разглежда възможността за отказ от внос на газ от Либия, за да се окаже натиск над либийския лидер Муамар Кадафи, заяви говорител на Европейската комисия, цитиран от ИТАР-ТАСС.
Европейски експерти в момента проучват на коя страна ще се отрази най-много отказа от вноса на газ от Либия, добави той, като изтъкна, че ролята на либийския газ за енергоснабдяването на Европа е незначителна - само Италия получава около 12 процента от вноса на газ, докато износът на газ за Европа осигурява 55 процента от либийския брутен вътрешен продукт (БВП).
В същото време през последните дни добивът на петрол в Либия е намалял с 20 процента до 1,28 милиона барела на ден според в. "Файненшъл таймс", цитиран от ИТАР-ТАСС.
През януари Либия доставяше на външния пазар дневно по 1,6 милиона барела течни изкопаеми горива, което представлява 2 процента от световния износ на петрол. Заради тежката политическа криза обаче, заради която Джамахирията се озова на ръба на гражданска война, се наблюдава значителен спад на потока от петрол и газ от африканската страна. При тези условия западните компании прекратяват дейността си в Либия, опасявайки се за сигурността на своите служители.
Изданието отбелязва, че от сътресенията са засегнати както петролодобивните и преработвателни сектори на либийската икономика, така и експортните петролни магистрали. От четирите петролни пристанища вече две са затворени.
Организацията на страните производителки на петрол вчера обяви, че има капацитет да компенсира намаляването на петролния износ от Либия, пускайки в действие резервните си мощности.
Деловите среди скептично се отнесоха към информацията на американското сп. "Тайм" от вторник, според която либийският лидер Муамар Кадафи е подготвил мащабна програма за саботаж на петролните и газови инфраструктури в страната, включително миниране на газопроводи към Европа. Според британски анализатор Кадафи не е очаквал такова развитие на събитията и не е предприемал никакви мерки за миниране на енергийните трасета.
Той отбеляза, че за това свидетелстват и цените на петрола - ако деловите среди имаха достоверна информация за готвен саботаж на либийските енергийни инфраструктури, то цената на барел петрол щеше да нарасне няколко пъти повече в сравнение със сегашната.
Днес цената на петрола в Лондон достигна 107 долара за барел.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg