EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕС и Япония ще защитят 42 географски означения

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕС и Япония ще защитят 42 географски означения

mail13:45 | 02.10.2023прегледи 420 коментарикоментари 0


В рамките на Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония и двете страни ще защитят допълнителни 42 географски означения. Това е третият път, когато списъкът се разширява след добавянето на 56 географски означения през февруари 2021 г. и още 56 през февруари 2022 г., съобщи Еврокомисията.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония, което влезе в сила на 1 февруари 2019 г., защитава изброените наименования на селскостопански храни срещу имитация и узурпация, като носи взаимни търговски ползи и запознава потребителите с гарантирани, автентични продукти от два региона с богата кулинарна и културна традиция.

До новото добавяне бяха защитени 263 географски означения на ЕС и 112 на Япония от двете страни, което представлява общо 375 регистрирани храни и напитки. Решението за изменение на приложенията към географските означения беше подписано на 27 септември в Япония от представители на двете страни и влезе в сила на 30 септември 2023 г.

ЕС и Япония се споразумяха в същото време да добавят до 6 географски означения от Япония до края на тази година и да се вземе решение през 2025 г. за ново разширяване на списъка.

Споразумението за икономическо партньорство между ЕС и Япония е едно от най-важните споразумения досега по отношение на бизнеса с хранителни продукти.

Япония е петият по големина пазар за износ на селскостопански храни от ЕС. Основните продукти, изнасяни от ЕС за Япония, включват свинско месо, вина и спиртни напитки, пури и цигари, сирене, шоколад и захарни изделия и други преработени селскостопански стоки. ЕС внася основно супи и сосове, зеленчукови продукти, както и храни и зърнени заготовки.

Контекст

Повече от 5000 географски означения (на страни от ЕС и извън ЕС) са защитени в ЕС. Те са защитени или чрез заявления за географски означения, подадени директно от заявители от ЕС или трети държави (обикновено производители или групи производители), или чрез международни споразумения, като например споразумението ЕС-Япония, сключено между ЕС и трети държави. Географските означения обхващат селскостопански продукти, вина и спиртни напитки съгласно схемите за качество на ЕС.

Географските означения са права на интелектуална собственост, които защитават имената на конкретни продукти, чиито характеристики, качествени характеристики или репутация са свързани с района на производство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037