EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

ЕРП-та обявяват самоотчет заради новите цени

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕРП-та обявяват самоотчет заради новите цени

mail09:02 | 03.11.2015прегледи 1369 коментарикоментари 0


Във връзка с решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за изменение в цените на електрическата енергия от 1.11.2015 г., ЕНЕРГО-ПРО дава възможност на своите клиенти, при които има ценова промяна, да отчетат сами показанията на електромерите и да заявят данните на денонощен телефон 0700 1 61 61 или на e-mail: service@energo-pro.bg в срок до 6.11.2015 г. включително. За битовите клиенти на компанията самоотчет не е необходим, тъй като при тях няма промяна в крайната цена на електрическата енергия.

ЕНЕРГО-ПРО Мрежи извършва регулярния отчет на консумираната електрическа енергия по предварително обявения график. Потреблението на клиентите, които не са се възползвали от възможността за  самоотчет, ще бъде пропорционално разпределено по старата и новата цена в зависимост от броя на дните преди и след промяната, включени в техния индивидуален отчетен период. Консумираната електрическа енергия ще бъде отразена във фактурите в два подпериода - подпериод по старите цени до 31.10.2015 г. включително и подпериод по новите цени от 1.11.2015 г. до датата на регулярния отчет.

От своя страна, EVN България публикува новите цени на електроенергията за своите клиенти.

Според Решението на КЕВР крайните цени с ДДС за битови клиенти в Югоизточна България се запазват и са както следва:

•             Дневна тарифа 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,20492 лв. (с ДДС) / кВтч.

•             Нощна тарифа 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч. Това е без промяна спрямо досегашната цена от 0,11639 лв. (с ДДС) / кВтч.

В цените са включени цените за енергия, за пренос и достъп през електропреносна и електроразпределителна мрежи, както и цени за балансиране на енергийната система за снабдяване (0,00223 лв/кВтч) и за разпределение (0,00010 лв/кВтч), съгласно допустимите от КЕВР лимити. Според решението на КЕВР средното намаление на крайните цени за небитови клиенти е с 2,2%.

EVN България напомня, че всеки битов и малък стопански клиент на дружеството има възможност да отчете своя електромер към 1 ноември 2015 г. и да предостави данните в удобен за него EVN Офис от 2 ноември (понеделник) до 6 ноември 2015 г. (петък) включително. Самоотчитането няма задължителен характер, извършва се по желание и е само допълнителна възможност за клиентите. То не отменя осъществяването на регулярен месечен отчет от страна на дружеството. За всички клиенти, които не са пожелали да отчетат сами електромерите си към 1 ноември 2015 г. ще важи следният принцип, който се прилага успешно от години при смяна на цени:

•             Количеството консумирана енергия по стари цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от датата на отчитането през октомври 2015 г. до 31 октомври 2015 г. включително по средната дневна консумация на клиента за пълния отчетен период.

•             Количеството консумирана енергия по нови цени ще се изчислява като произведение на броя на дните от 1 ноември 2015 г. до датата на отчитане през ноември 2015 г. пак по същата средна дневна консумация за пълния отчетен период.

Общият брой на дните в отчетния период отговаря на нормалния месечен период на отчитане за всеки клиент, като се запазват регулярните срокове на отчитане.

Както при всяка смяна на цени, информацията за консумацията във фактурите ще бъде разделена на два отделни периода – потребление по стари цени до 31 октомври 2015 г. включително и потребление по нови цени от 1 ноември 2015 г. Тези фактури предстои да се заплащат след 1 декември 2015 г.

„ЧЕЗ Разпределение България“ АД започва извънредно отчитане на електромерите на  клиентите си във връзка с обявената от Комисията за енергийно и водно регулиране предстояща промяна на цените на електрическата  енергия за битови и бизнес клиенти от 01.11.2015 г. Графикът на извънредния отчет ще бъде публикуван на сайта на дружеството www.cez-rp.bg. Информация за него може да се получи също в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ и на денонощната телефонна линия 0700 10 010.

ЧЕЗ е създала необходимата организация за бързо и коректно отчитане на електромерите в Западна България. Ангажирани са допълнително 314 служители. Всички отчетници ще работят с удължено работно време, както и в почивните дни.

При желание клиентите ще могат сами да отчетат и декларират показанията на своите средства за търговско измерване. Тези, които се възползват от възможността, трябва да запишат показанията от електромерите си на 31  октомври  2015 г. и да подадат данните към компанията между 01 и 05 ноември през уеб-сайта  www.cez.bg, меню „Самоотчет“, по електронната поща на адрес zaklienta@cez.bg, на денонощната телефонна линия  0700 10 010(меню 2) и в центровете за обслужване на клиенти на ЧЕЗ в работни дни от 02 до 04 ноември. При самоотчета трябва да се посочат данните от електромера по всички тарифи, датата, на която е направен отчетът, клиентския номер, трите имена на титуляра и адреса на обекта, за който се декларират показания.

Подадените данни от клиентите ще се считат за отчетено потребление към 31.10.2015 г., включително. Самоотчитането е по желание и не отменя извършването на месечен отчет от страна на дружеството.

Снимка: ЧЕЗ


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg