EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

ЕП: 10 неща vs вируса + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП: 10 неща vs вируса + видео

mail20:05 | 08.04.2020прегледи 20080 коментарикоментари 0


Европейските институции са изцяло ангажирани с борбата срещу разпространението на коронавируса и осигуряването на помощ на страните членки. В по-дългосрочен план Европейският съюз работи за облекчаване на социално-икономическите последици от кризата. Прочетете за 10 стъпки, които е предприел ЕС срещу COVID-19.

1. Забавяне на разпространението на вируса

За да помогне за намаляване на пренасянето на вируса в Европа и отвъд нея, Европейският съюз е затворил външните си граници за неналожителни пътувания. В същото време в рамките на ЕС са въведени "зелени транспортни коридори" за гарантиране на доставките на важни стоки като медицинско оборудване.

Предвидени са и допълнителни ресурси за Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията, който прави бързи оценки на риска и предоставя актуална информация за епидемиологичната обстановка.

2. Осигуряване на медицинско оборудване

Всички страни в ЕС ще имат бърз достъп до първия запас на медицинско оборудване по програмата RescEU, създадена в рамките на Механизма за гражданска защита за набавяне от ЕС на оборудване за реагиране при кризи. Изделията включват апарати за обдишване и защитни маски. Освен това ЕС е организирал голям международен търг, който позволява на страните членки да правят съвместни поръчки за оборудване и лекарства.

3. Подпомагане на научните изследвания

Програмата на ЕС за изследвания "Хоризонт 2020" финансира 18 научни проекта и 140 екипа в Европа за намиране на ваксина, подобряване на готовността, определянето на диагнози, управлението на клиники и лечението.

4. Ускоряване на икономическото възстановяване

За да помогне за възстановяването на ЕС от социално-икономическите последици на кризата, Комисията ще представи ново предложение за дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г. с включен пакет от мерки за стимулиране на икономиката. Европейският парламент ще има възможност да вземе решение по предложението.

5. Връщане на хора в ЕС

Повече от 10 000 европейци, които са се оказали в различни точки по света без възможност за обратен транспорт, са били върнати в ЕС благодарение на Механизма за гражданска защита.

6. Европейска солидарност

Европейският парламент подкрепи правила, които дават възможноста на страните членки да отправят искания за финансова помощ от Фонда за солидарност на ЕС при здравни кризи. Разширяването на обхвата на фонда означава, че до 800 млн. евро ще бъдат достъпни за страните в ЕС за 2020 г. за борба с коронавируса.

7. Подкрепа за икономиката

Европейската централна банка заяви, че ще закупи ценни книжа на стойност 750 млрд. евро за облекчаване на кризата, в допълнение към друга програма от 120 млрд. евро за количествени облекчения.

В същото време депутатите гласуваха да осигурят на държавите членки достъп до 37 млрд. евро от структурните фондове на ЕС за борба с кризата и подкрепа на системите на здравеопазване, работниците и предприятията.

8. Защита на работните места

Европейската комисия предложи общоевропейска схема за работа на съкратено работно време (SURE) с цел да се избегнат масови уволнения от предприятията, засегнати от кризата.

9. Осигуряване на функционирането на Интернет

Изолацията на милиони хора по домовете им увеличава потреблението на интернет. ЕС поиска от Netflix, Facebook и YouTube да намалят качеството на видеоизлъчванията си, за да се избегне претоварване на Мрежата. Това позволява на всички да използват интернет - за работа или удоволствие.

10. Защита на околната среда и на авиокомпаниите

Парламентът подкрепи предложение на Комисията за временно спиране на действието на правилата за слотовете на летищата. Те изискваха от авиокомпаниите да използват предоставените им слотове за кацане или отлитане под заплахата да ги загубят.

Чрез временното спиране на правилата ЕС помага на авиокомпаните да се адаптират към спада на търсенето - те няма да трябва да осъществяват празни полети и да генерират емисии на парникови газове.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4101