EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергийната ефективност и домашните сметки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергийната ефективност и домашните сметки

mail11:15 | 04.04.2024прегледи 571 коментарикоментари 0


Асоциация Активни потребители

Енергийната ефективност е начин да се управлява и ограничава ръста в потреблението на енергия. Това е най-устойчивият икономически и природосъобразен начин за намаляване на разходите за електроенергия. Енергийната ефективност е основна част от концепцията как се прави бизнес на всяка една съвременна компания.

Страната ни е една от малкото в ЕС, в която населението използва толкова много ток за отопление, което е предпоставка за претоварване на мрежата и настъпване на аварии през зимните месеци, когато консумацията на ток нараства.

Статистиката показва, че през зимата консумацията на електроенергия от домакинствата традиционно отбелязва ръст от 30-40% в сравнение с потреблението през септември.

Практични съвети

    Има ли начин в едно домакинство да се намали употребата на електрическите уреди с най-висок разход на енергия без да се нарушава необходимият комфорт на семейството? Всеки електроуред, независимо от предназначението си, може да консумира ток по-ефективно, когато се използва правилно и разумно.

Съвсем малки промени в ежедневните навици на домакинствата могат да имат реален и измерим ефект върху консумацията и върху сметките за ток. Факт е, че ако направим жилището си енергийно ефективно, можем да спестим от 70 до 90% от парите, които даваме за „топло“. Пак с толкова ще намалим и вредните емисии в околната среда.

Готварските печки, хладилниците, фризерите, пералните и сушилните използват над 17% от месечното потребление на електроенергия в едно домакинство. Загряването на вода е вторият най-голям енергиен разход в дома ни. Бойлерът обикновено е „виновник“ за около 23% от сметката, която плащаме. Около 6-10% от всяка сметка за електроенергия на едно домакинство са за осветление.

Голяма част от нас работят от вкъщи най-малко един ден в седмицата и това също увеличава сметката ни за ток у дома. Затова е важно да използваме енергоспестяващо офис оборудване. То е маркирано с „енергийна звезда“ /програма на ЕС Energy Star/, намира се лесно в магазините и използва 2 пъти по-малко ток от стандартното оборудване.

    При закупуване на домакински електроуреди е добре предварително да се запознаем с  данните, включени в задължителните вече енергийни стикери, продуктови информационни листове и спецификации, за да разберем повече за енергийния клас на уреда, годишната му консумация на електроенергия или вода, както и консумацията на енергия в изключен и при включен режим. Какво можем да направим, още повече, че се очаква цената на тока за домакинствата да се увеличи? Ето съветите на експертите.

  -Намалете отоплението си с 1°С – това може да намали сметките с до 10%.
  

-Задайте правилна температура на термостата на отоплителния уред, който използвате: между 18 и 21°С. Температура от 23°С е подходяща само, ако има възрастни или малки деца в дома.
   

-Избягвайте поставянето на завеси, мебели  и други, големи по размер вещи, пред отоплителните тела. Монтирайте рафтове над радиаторите и сложете фолио зад тях.
   

-Проветрявайте помещенията редовно, но за кратко и с широко отворени прозорци и врати.
   

-Използвайте таймер за отопление, който да включва „топлото“, когато ви е необходимо.
 

-   Ако използвате климатици, тези от енергиен клас А/А са оптимален вариант. Съобразете мощността на климатика с големината на помещението, което ще отоплявате.
 

 -   Изолирайте дома си. Така по-лесно ще го топлите, а сметките ви за ток ще са по-ниски.
 

-   Добрата изолация на дома и запечатването на дребните пролуки в стените, изпускащи въздух, са най-бързите и най-рентабилни начини да намалим загубата на енергия и да спестим пари.
   

-Заменете обикновената дограма с ПВЦ или алуминиева. Така прозорците прилепват плътно към рамките и спират загубата на топлина.
   

-Понижаването на температурата на бойлера от 60°C на 55°C може да намали разходите за подгряване на вода до 10%.
  

-  При монтирането на таймер за включване на бойлера за топла вода на нощна тарифа положителният ефект върху сметката за затопляне на вода ще бъде до 15%.
   

-Ако фурната се изключва 10 мин. преди края на времето за печене, ще се спестят до 20% от разходите за нейната работа.
   

-Готвенето с капак и използването на тенджери под налягане може да постигне до 20% икономия.
   

-Върху котлоните на готварската печка трябва да се поставят съдове с дебелостенно дъно. Неравност от 1 мм на дъното води до 15% преразход на електроенергия.
   

-Поддържането на чиста решетката на гърба на хладилника осигурява ефективен въздухообмен. Замърсяването й може да доведе до 30% завишаване на разхода на електроенергия.
   

-Хладилникът трябва да се размразява често, защото образуваният в него лед повишава значително размера на разходите за ток.
   

-Използването на пералнята, сушилнята и миялната машина на по-ниска температура пести енергия, необходима за загряване на водата.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg