EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Енергиен борд предлага БФА

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Енергиен борд предлага БФА

mail11:40 | 18.03.2014прегледи 735 коментарикоментари 0


Българска фотоволтаична асоциация изразява силно безпокойство от процесите, които протичат през последните дни в българската енергетика, се посочва в съобщение на асоциацията до медиите.
С цел да се стабилизира финансово енергийният сектор, предлагаме въвеждането на енергиен борд с подкрепата на ЕК, Световната банка, ЕБВР и ЕИБ, които могат да осигурят необходимото финансиране за преструктурирането, финансовото оздравяване и модернизирането на сектора при спазване и съхраняване на легитимните права и отчитайки интересите на всички участници в енергийния отрасъл,
посочват от БФА.
Според нас има спешна необходимост да се привлекат авторитетни международни институции, които да подкрепят реформите в сектора и гарантират спазването на принципите на Третия енергиен пакет, осигурявайки прозрачност и дългосрочна финансова стабилност на системата, смятат от асоциацията. Според нейните експерти допълнителна гаранция за реформи би представлявало осигуряването на техническа помощ за ДКЕВР и назначаването на външен мениджмънт, който да управлява БЕХ и
НЕК в условията на публична отчетност и конкурентна среда.
Необосновано намаляване на цените на тока за крайни потребители доведе до хронични дефицити и декапитализиране на енергийните предприятия, посочват още от асоциацията. В същото време редица оперативни разходи в системата бяха увеличени, като всички стари неефективности се запазиха, добавят от БФА. Без ясна финансова обосновка бяха поети ангажименти за нови крупни инвестиционни проекти, които допълнително влошават финансовата позиция на държавните дружества в енергетиката, смятат от фотоволтаичната асоциация.
Очакваме действия в унисон с европейската политика и в изпълнение на българското законодателство, за да се предотврати фалитът на НЕК, което ще доведе до верижна реакция и масови фалити на енергийни дружества, и да се оздрави и реформира енергийният сектор, се посочва още в съобщението.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157