EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Емоции на имотния пазар през Q2

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Емоции на имотния пазар през Q2

mail06:30 | 31.07.2013прегледи 1199 коментарикоментари 0


Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES
Тенденцията за активизация от страна на български купувачи в големите градове, която очертахме през първото тримесечие, се запази и дори се засили през второто тримесечие. Интересът на българите продължава да бъде съсредоточен към София и Пловдив, а във Варна и Бургас, наред с традиционното търсене от страна на местни купувачи, градски имоти активно се закупуват и от руски купувачи.
Морските имоти продължават да доминират и да заемат най-голям дял в продажбите на ваканционни имоти. Броят на реализираните продажби се запази на нивата от втората половина на 2012 г., когато ваканционният пазар по морето преживя истинско възраждане на интереса и старт на нов цикъл в своето развитие.
Продажбите в ски курортите и по-специално в Банско остават в значително по-малки обеми от тези по морето, но все пак и там вече отчитаме стабилизация и нарастване на търсенето, което през тази година се запази и през летния сезон.

София
Отчетливо нарастване на търсенето и повече продажби в София имаше през месеците април и май, а след началото на протестите активността на пазара намаля за около 2 седмици, като освен купувачите, от пазара се изтеглиха и част от продавачите. Това отдръпване, както и през зимата, беше краткотрайно. И този път пазарните участници бързо се завърнаха, за разлика от други периоди на кризи през последните 5 години, когато се наблюдаваха спадове в пазарната активност за доста по-дълги периоди.
Освен нарасналото търсене в София като цяло, през изминалите три месеца се активизираха купувачите, които проявяват интерес към по-качествените и скъпи имоти и в резултат нарасна броят на продажбите на имоти в луксозния сегмент. Другата постоянно присъстваща голяма група купувачи са тези, които търсят апартаменти в ценовите рамки между 30 000 и 50 000 евро.
Закупуването на по-качествени имоти се отрази и върху средните цени на реализираните продажби от нашата компания. През второто тримесечие на 2013 г. почти липсват цени на сделки под 600 евро на кв.м. за разлика от предходни периоди. В резултат на това, нашите данни показват положително годишно изменение на средната цена на имотите в София. Средната цена на продадените през второто тримесечие апартаменти по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 747 евро на кв.м. при 715 евро/кв.м. за второто тримесечие на 2012 г. (4.5% ръст на годишна база). Подобно е изменението и спрямо предходното тримесечие (+3.9%), когато средната цена на продадените апартаменти беше 719 евро на кв.м.zoom_sss
Положителните тенденции в София са факт, но все още е рано да се говори за ръст на цените и трайни тенденции, особено на фона на настоящата политическа обстановка. По-скоро това е потвърждение, че сме достигнали до пазарно равновесие, при което цените с леки колебания се запазват в едни и същи рамки през последните 2 години (720-750 евро/кв.м.).
През последните години купувачите имаха 2 основни фактора при избора – най-изгодната цена и точните параметри на имота, като компромиси се правеха с параметрите, но не и с цената. Напоследък се забелязва обратната тенденция – купувачите са по-склонни да направят компромис с цената, да заплатят малко повече на кв.м., но да закупят точния спред техните изисквания имот, защото много от тях вече са наясно колко трудно се намира имотът, който търсят.

Слънчев бряг и морето
Южното Черноморие продължава да бъде лидер в продажбите на морски имоти на руски купувачи. Слънчев бряг обаче вече не е единствената и основна атракция. През изминалото тримесечие забелязахме нараснал интерес към Бургас и курортите на юг от Бургас – Лозенец, Созопол, Черноморец, а заедно с това и интерес и сделки с по-луксозни и скъпи имоти на цени около и над 1 000 евро/кв.м. Освен руските купувачи, които властват на ваканционния пазар през последните 4-5 години, през изминалото тримесечие нарасна интереса и на българските купувачи и нерядко именно българите избират и купуват луксозни имоти в морските ни курорти.
Средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за второто тримесечие по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 550 евро на кв.м. спрямо 475 евро за същия период на 2012 г. и 512 евро за 1-вото тримесечие на 2013 г.zoom_sss
Банско
Средната цена на продадените апартаменти в Банско за второто тримесечие на 2013 г. по данни на BULGARIAN PROPERTIES e 400 евро на кв.м., което представлява ръст от 4.7% спрямо първото тримесечие (382 евро/кв.м.) и спад на годишна база с 18% (490 евро/кв.м.). 100% от купувачите в Банско през тази година са руснаци.zoom_sss

Селски имоти
Продажбите на селски къщи за поредно тримесечие задържат стабилни нива. През изминалото второ тримесечие цените на продадените селски къщи се върнаха до нормалните за последните 3-4 години нива, след като през зимата сделките бяха с възможно най-евтините къщи. Средната цена на продадените селски къщи през второто тримесечие е 19 420 евро, а най-голям интерес има към селата около Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Велико Търново.

Средни цени на продадените през второто тримесечие селски имоти по региони:

• Област Бургас – 29 280 евро
• Област Варна и Добрич – 19 560 евро
• Област Пловдив – 10 930 евро
• Област Ст. Загора – 13 240 евро
• Област Велико Търново – 12 250 евро
• Област Плевен – 2 500 евро

Перспективи
2013 г. се оказва една от най-динамичните години, съчетавайки в себе си много противоречиви тенденции. От една страна са положителните тенденции на имотния пазар, изразяващи се в спирането на спадовете в цените, завръщането на купувачите на пазара и ръста на броя на сделките, от друга страна са сътресенията в политическия живот на страната, които неминуемо рефлектират върху икономическата активност на хората. А от трета страна са все по-многобройните руски купувачи, намерили в България благоприятни условия за пребиваване и инвестиции.
През първите 6 месеца на годината се смениха много настроения и емоции, които доведоха до променлива пазарна активност. Тези колебания обаче са изключително краткотрайни. Няма тенденция, която да се е задържала за повече от месец и по всяка вероятност втората половина на 2013 г. ще протече по сходен начин. Все пак добрата новина е, че до момента положителните нагласи надделяват при краткосрочните пазарни колебания и като цяло имотният пазар показва устойчивост.
Можем да направим заключение, че купувачите и продавачите на имоти вече преодоляха страховете си за бъдещето и осъзнаха, че кризи ще има постоянно, но в крайна сметка животът продължава.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg